2012. október 24., szerda

Óraállítás után is fitten

A jövő hét végén átállítjuk az órákat, megkezdődik a téli időszámítás, és ezzel bekövetkezik a sötét évszak. A szombatról vasárnapra virradó éjszakán, testünk biológiai órája számára váratlanul, az órákat egy órával vissza kell állítani. A jobb fény hozzásegít ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és hozzájárul ahhoz, hogy fittebbnek érezzük magunkat.

Belső óránkat az a világítás támogatja, amely a természetes fényt utánozza. Napközben a világításnak ezért magasabb arányban kell tartalmazni kék fényt, míg este a meleg színeknek kell uralkodni. Az Osram biológusa, Dr. Andreas Wojtysiak gyakorlati tanácsokkal segíti a megváltozott ritmushoz való alkalmazkodást.

1. Napközben:
Ha valaki nem tölt sok időt a szabadban, annak napközben a hidegebb színhőmérsékletű (kékes-fehér) világítást ajánljuk. Egy irodában ilyen például a fénycsövek frissítő hidegfehér fényszíne. Otthon is fontos a világos, az ablakokon keresztül, vagy bekapcsolt lámpákkal megvilágított környezet.

2. Este:
Az esti világítás a belső óra számára meghosszabbítja a napot, és megakadályozza a fáradtságot. A téli óraállítás után esténként minél később, de még világosban tegyünk egy sétát. Este otthon kevés kéket tartalmazó fényt, például halogénlámpákat, illetve „komfortos melegfehér”, azaz „Warm Comfort Light” színű kompakt fénycsöveket érdemes használni.

A nyáriról a téli időszámításra való áttérés körüli napokban azonban ennek épp az ellenkezője igaz: a nagyobb arányú kék fény segít tovább ébren maradni, és így gyorsabban alkalmazkodunk a változáshoz. A téli időszámításra való sikeres átállás után azonban esténként ismét a kis mennyiségű kék összetevőt tartalmazó mesterséges fényt ajánljuk. 

3. Összegezve:
A téli lehangoltság ellen legjobb az égből jövő sok természetes fény, ami napközben erős és kékes árnyalatú, este viszont megszűnik. Ezért amikor csak lehetséges, használjunk  természetes fényhatásokat,  és töltsünk sok időt a szabadban.

(forrás: osram.com, saját fordítás)   

10 megjegyzés:

  1. Valamelyik oldalon szavaztam az óraátállítás megszüntetéséért. -:)

    VálaszTörlés
  2. Én jobban szeretem a nyári időszámítást, szerintem maradjon. Utálom, amikor délután 5-kor már koromsötét van :(
    Viszont az is igaz, hogy kész tortúra az összes kütyüt átállítani, a rádiótól a mikrósütőig.

    VálaszTörlés
  3. Pedig igazából a téli időszámítás az eredeti. A nap akkor delel délben.

    VálaszTörlés
  4. Igazából még a téli időszámítás sem az "eredeti", hiszen a közép-európai időzónának nem a közepén, hanem a keleti szélén vagyunk, szóval a Nap delelése vagy másfél órával eltér a nyári idő szerinti déltől. Csakhogy ez engem egyáltalán nem zavar.

    VálaszTörlés
  5. Ezért is nem értettem, mikor én is kaptam a felszólítást aláírásra, hogy tiltakozzunk az óravisszaállítás ellen.
    A visszaállítással csak az eredeti állapot áll majd helyre.
    Lehet, hogy tavasz óta ezt már mindenki elfelejtette?

    VálaszTörlés
  6. Attól még tiltakozhatunk :-D
    Igazából ezt már Úniós szinten kellene elhagyni. Ahogy láttam a számokat, hogy egy háztartásra mennyi a megspórolt forint, azt mondom, hogy nyugodtan elhagyható lenne ez az átállítós kavarodás. Sok esetben több kárt okoz, mint hasznot (busz, vonat, többműszakos munkahelyek stb.).

    VálaszTörlés
  7. Szerintem az őszi napéjegyenlőség napján (szept. 23., ezen a napon születtem) azonnal be kellene szüntetni, ennek ellenére még heteken keresztül a nyári időszámítás szerint élünk, pedig már sötét van reggel is, sötét van este is, és ráadásul minden katolikus templomban 11 órakor megszólal a déli harangszó. Húznák meg a harangokat egy óra múlva is! A 11 órai harangozást adják meg a császárnak, de mi Istennek tényleg délben harangozzunk! -:) Azt már régóta tudjuk, hogy semmi haszna az egésznek. És még valami, az átállítgatással az életösztön-szabályozó ritmusunkat elveszítjük, mert abban a pillanatban ütemet tévesztünk.

    VálaszTörlés
  8. Na nehogymár a villanyégőket meg a csöveket is elkezdjem majd cserélgetni....
    Hülyeség az egész óraállítgatás.

    VálaszTörlés
  9. én ezt az óraátállítást szeretem, mert ilyenkor lehet "egy órával többet aludni" :)

    VálaszTörlés
  10. Mert most térünk vissza a rendes kerékvágásba. Ha innentől kezdve nem változtatnának, akkor mindig ugyanannyit alhatnánk. Tavasszal elvesznek egy órát, most meg még szeressem is őket, mert visszaadják. No, nem.

    VálaszTörlés