2012. október 30., kedd

A kőszegi óriás gesztenyefa

A fa helyén álló emléktábláról másoltam le a következőket:



Gesztenyénk évszázadokon keresztül állt e helyen. A  nép 800 évesnek tartotta. Sorsa 1964-ben végleg megpecsételődött, ekkor már egyetlen ága sem hajtott ki.   A fa helybeni konzerválását nem sikerült megoldani, s mivel az erősen korhadó fa egyre nagyobb veszélyt jelentett, 1981 februarjában kidöntésre került. A fa épebb cikkelyeiből raktuk ki a bemutatott emlékkorongot.              

E ritka méretű fára először Chernel Kálmán hívta fel a figyelmet 1864-ben. Ekkor Stegmüller János volt a tulajdonosa. Később Czeke Gusztáv tulajdonába került, aki 1917-ben a városnak ajándékozta. A század elején még dús lombú fa  az évtizedek folyamán fokozatosan halódott, melyhez a turisták is hoz­zájárultak a kéreg letaposásával és televésésével.

Gesztenyénk az ország egyik legnagyobb méretű fája volt 1050 cm kerülettel. Ezt a méretet kívánjuk érzékeltetni a kihelyezett famintákkal. A fa belső része erősen elkorhadt és odvas volt. Így pontos ko­rát nem tudtuk az évgyűrűkön megszámlálni. A  megmaradt farész 330 évgyűrűt tartalmaz. A sugárból hiányzó részt átlag évgyűrű vastagsággal elosztva plusz 151 évet kapunk (+- 20 év), mely a számolt évgyűrűvel együtt a fa korát 481 évre teszi. Ha az utolsó kihajtás évéből, 1963-ból levonjuk a 481 evet, ak­kor megkapjuk azt az évet, amikor a fa kihajtott. Ez az 1482 körüli évekre tehető, vagyis Mátyás király uralkodásának idejére,   s ezen belül is arra  az évre (1482 ), amikor Mátyás király III. Frigyes osztrák csá­szártól visszafoglalta  Kőszeget.  

Emlékszem, gyerekkoromban még néhány ága kihajtott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése