2010. január 23., szombat

Szocreál

Utálhatjuk, megszokásból elviselhetjük, vagy kíváncsian rájuk csodálkozhatunk: a közelmúltunk emlékei itt vannak körülöttünk. Három pps-t állítottam össze, festményekről, épületekről, és szobrokról (ez utóbbi kettőt főleg saját felvételeimből). A zenei aláfestést korabeli "mozgalmi dalok" adják.
Attachment: szoc_festmeny.pps
Attachment: szoc_epulet.pps
Attachment: szoc_szobrok.pps

4 megjegyzés:

  1. festmény - A kalauznő örök kedvencem, a többi rettenetes..., nekem.

    épület - Akárhogy is nézzük, volt stílusa annak az építészetnek, és még a funkcionalitásuk is dícséretes volt a kor színvonalán. A timpanonokról és a monumentalizmusról ne beszéljünk.:))

    szobrok - A Kossuth szobrot akkor állították?

    Köszönöm, érdekes volt!

    VálaszTörlés
  2. A Kossuth szobor fajtiszta szocreál, ezt írja róla a Wikipédia:
    A Kossuth Lajos-emlékmű balatonalmádi vöröskőből készült talapzata kb. 15 méter hosszú. A főalak 5 méter magas (Kisfaludi Strobl Zsigmond munkája), a 4 méter magas mellékalakokat – parasztasszony gyerekkel, levett süvegű paraszt, katona, munkás fegyverrel, diák karddal, csikós bő gatyában, fegyverrel – Kocsis András és Ungvári Lajos mintázták. A szobrot 1952 szeptemberében avatták fel, a Horthy-korszakban emelt szobor helyén. A szoborcserére azért került sor, mert a mostani szobor közelebb állt a kommunista világképhez, amit a munkás-paraszt szövetség és a dolgozó értelmiség összefogása jelent, a mellékalakokban.

    VálaszTörlés
  3. Ugye, vannak dolgok, amik mellett nap mint nap elmegyünk, és már fel sem figyelünk rá.

    VálaszTörlés