2009. július 28., kedd

Észmegálló 2 - Szuperbruttó

A hírekben szó van a "szuperbruttósítás"-nak nevezett újabb adózási leleményről. Emlékezhetünk: az SZJA bevezetésekor volt az első bruttósítás, akkor papíron mindenkinek megemelték a fizetését úgy, hogy adózás után ugyanannyi legyen a borítékban, mint amennyit korábban kapott. Akkor kellett kitölteni az első adóívet, amihez aztán minden évben egy kis magyarázó füzetet is adtak segítségül. Az évek során a füzet egyre vastagabb lett, és az adóíven megjelent egy újabb sor: az adótanácsadó aláírása. Ez egyelőre még nem kötelező, de az átlagember egyre kevésbé igazodik el a sorok között.

Arra gondoltam, hogy egyre több helyen dolgozhat egy "kreatív" csapat, akiknek az a dolga, hogy az egyszerű dolgokat minél bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé tegyék. Régen lehetett tudni, hogy pl. mibe kerül 1 kilowattóra áram. Ma a villanyszámla teljesen érthetetlen. Ugyanez van a mobiltelefonos tarifákkal vagy az internetszolgáltatással is. A cél úgy tűnik azonos: áttekinthetetlenné tenni a rendszert, hogy lehetőleg senki ne tudja, hogy mi mennyi. Lehetőleg ne is gondolkozzon el rajta senki, inkább nézze az agyzsugorító tévéműsorokat.

5 megjegyzés:

  1. A gázszámlát érted? Mert én azt sem....

    VálaszTörlés
  2. A vízszámla sem semmi, pl. van ivóvíz szolgáltatás (ez még érthető), lakásmellékmérő ügyviteli díj, mellékmérős szennyvízelvezetés, áthárított vízterhelési díj...

    VálaszTörlés
  3. Szia, András!
    Most egy kicsit vulgáris leszek.
    Erre szoktam azt mondani, hogy úgy etetik a sz@rt, hogy még repetát is kérjünk...
    Most 1 órája, hogy hazafelé bementem az egyik kisboltba, felvágottért és kávéért. A pénztárgépnek használt számítógép billentyűzete nem működött, így a 320 forintos vásárlásom rendesen félóráig tartott... a szerencsétlen eladónak lila gőze sem volt arról, hogy kell a kézi nyugtát(kis kék izé) kitölteni, vagy hármat el is rontott, én meg kis híján átmentem agybeteg rinocéroszba...

    VálaszTörlés
  4. A három elrontott nyugtával el is ment szegénynek az a kis haszna, ami a 320 ft-os vásárlás után lett volna neki... Nem olcsók azok a nyomtatványok!

    VálaszTörlés