2009. február 15., vasárnap

Magyar helyzetkép

Általános a vélekedés: Magyarország ma rossz ország. Jó szerencséjével nem élt, lehetőségeit kihagyta, útját tévesztette, önnön dugájába dőlt, vesztébe sétált.  Megkeseredett, besavanyodott megromlott, bezápult. Lopás vagy rablás, butaság vagy hazugság, gyávaság vagy erőszak, sunyítás vagy cinizmus, bunkóság vagy velőig való szétrothadtság - ez a választék ma itt.

Bajos ezzel a vélekedéssel vitázni. Lehet, de bajos.  Legalábbis akkor, ha az ember tévét néz, újságot olvas, vagy a pesti utcára kilépve az első hajléktalanon átbukik.Minden zavaros, hökkentő, borzalmas.  A „jobboldal" Szálasi képe alatt vonul, a „baloldal" élén analfabéták és tolvajok makognak, lényegében megszűnt az igazságszolgáltatás, köztörvényes bűnözők hozzák a törvényeket, az állam és a parlament elnökei pedig tömeggyilkosok sírját koszorúzzák. És fél évszázad alatt képtelenek vagyunk megépíteni egyetlenegy ócska metróvonalat.

Ez lenne ma Magyarország? Nem ez. Ez a politika Magyarországa csupán. De néha lehet maradni otthon is. És lehet mást is kézbe venni, olvasni, nem csupán uszító vagy bulvárlapot. És lehet menni színházba, hangversenyre, verniszázsra is. És mindenekelőtt, lehet olvasni: könyvet, irodalmat, magyart.  És akkor mindjárt benne vagyunk a másik Magyarországban. Egy nagyszerű Magyarországban. A kultúra, az irodalom Magyarországában.  Magyarországnak ma nagyszerű irodalma van. Nem csupán az öregek dolgoznak szorgosan, és olvassák is őket sokan, hanem szinte minden évben felbukkan valaki új, fiatal, aki tud valamit, amit a többi nem.

(Az idézet Bächer Iván nemrégen megjelent Névsorolvasó c. könyvéből való)

3 megjegyzés:

  1. Milyen kár, hogy a jobboldalnak kiadott ukáz szerint csakis egy magyar író(fejedelem!! :)) ) létezik, ez pedig Wass Albert.
    Namármost, ha egy irodalmat szerető ember megpróbál bármely ma élő (de klasszikus kvalitásokkal bíró) magyar íróra hivatkozni, könnyen megkaphatja a „nemzetáruló” címkét. (Megtörtént eset)
    Így vissza is jutottunk az idézet első bekezdésének hangulat-értékeléséhez.
    Sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Legfrissebb kis magyar abszurd kalandom:
    Megpróbáltam megnyitni a kormányzati oldalt. Ez az üzenet jelent meg helyette:

    A www.magyarorszag.hu érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ.

    A tanúsítvány nem megbízható, mert a kibocsátó tanúsítványa nem megbízható.

    No comment.

    VálaszTörlés
  3. Hát Ti ketten tettetek még rá a károgásra egy lapáttal a kommentjeitekben!:))
    Én bízom abban, hogy hamarossan kiforrja magát a megoldás, a lassú fordulat, és épülni kezdünk., Ez így nem maradhat és nem is fog.

    VálaszTörlés