2008. április 25., péntek

Power point vetítések készítése

Megosztom a tapasztalataimat, hátha más is akar diavetítést készíteni. Sokat szenvedtem, mire rájöttem ezekre.

Ha az ember megcsinálja, amit gondolt, a fájl kezelhetetlenül nagy lesz, legalábbis a feltöltéshez, e-mailezéshez. Vannak részletes, hosszú leírások, hogy hogyan kell a képeket kicsinyíteni, tömöríteni, de nekem még ezután is nagy maradt a fájl. Találtam viszont egy programot, ami fantasztikus tömörítést csinál. Innen lehet letölteni:
http://www.pptminimizer.com
Csak az a baj, hogy az ingyenes próbaváltozat csak 12-szer használható. Ha tetszik, privátban szívesen elküldöm a regisztrációs kódot, ami feloldja a korlátozást.

A másik bajom a hangfájlok csatolása volt. Ha mp3 formátumú a hang, akkor csak akkor játssza le, ha az eredeti forrásfájl ugyanabban a mappában van, mint a ppt. Csak akkor ágyazza be a saját fájljába, ha a hang wav formátumú. Az Eszközök - Beállítások - Általános menüben meg kell növelni a beágyazható hangfájl méretét legalább akkorára, mint a kisérőhangé. A zenét át kell konvertálni, a kis méret érdekében monóban és a lehető legrosszabb minőségben érdemes menteni (még így is elég nagy marad a méret). A wav formátumban is többféle kódolási mód létezik, és a powerpoint program nem tudja mindegyiket lejátszani. Sokat kísérleteztem, amig megtaláltam azt a beállítást, ami nem eredményez túl nagy fájlméretet, és le is lehet játszani. A mentésnél az IMAADPCM 8,000 kHz, 4 bit, monó opció bizonyult a legjobb kompromisszumnak. A hang átkódolására én a GoldWave nevű programot használom, ha valakit érdekel, innen az oldalamról le lehet tölteni. 

Ha még valami eszembe jut, ideírom.

5 megjegyzés:

  1. Köszi..mentettem.. üdv Nelly :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! A wav-nak több formája létezik! Ajánlom hogy töltsd le az Easy CD-DA Extractor nevű programot, amivel bármilyen hangformátumból bármilyen másba tudsz konvertálni! Lényeg, hogy ebben több féle wav van! Van nyers wav (amit említettél, hogy szörnyen nagy méretű), de van olyan wav is, ami minőségben megegyezik (majdnem teljesen) az mp3-éval, és méretben is ugyanakkora. Ennek a "magja" gyakorlatilag mp3... Ezt is gyönyörűen be lehet ágyazni, de természetesen a hang akkora lesz, mint az mp3 fájl volt... ha még ez sem elég akkor sem muszáj rögtön mono-ban gondolkodni! Még mindig lehetőséged van további beállításokra, pl.: bitráta, melynek esetében egy 128kbps-es még kiválóan élvezhető, viszont mérete már kisebb... (64kbps-nél ne vedd kisebbre!)

    Remélem szolgáltattam egy kis hasznos infót!

    Üdv.: K.

    VálaszTörlés
  3. Szia! A wav-nak több formája létezik! Ajánlom hogy töltsd le az Easy CD-DA Extractor nevű programot, amivel bármilyen hangformátumból bármilyen másba tudsz konvertálni! Lényeg, hogy ebben több féle wav van! Van nyers wav (amit említettél, hogy szörnyen nagy méretű), de van olyan wav is, ami minőségben megegyezik (majdnem teljesen) az mp3-éval, és méretben is ugyanakkora. Ennek a "magja" gyakorlatilag mp3... Ezt is gyönyörűen be lehet ágyazni, de természetesen a hang akkora lesz, mint az mp3 fájl volt... ha még ez sem elég akkor sem muszáj rögtön mono-ban gondolkodni! Még mindig lehetőséged van további beállításokra, pl.: bitráta, melynek esetében egy 128kbps-es még kiválóan élvezhető, viszont mérete már kisebb... (64kbps-nél ne vedd kisebbre!)

    Remélem szolgáltattam egy kis hasznos infót!

    Üdv.: K.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a tippeket, ki fogom próbálni. Éppen most csináltam egy vetítést, de nem tudtam hangot hozzátenni, pedig egyszer már sikerült. Nincs valami tipped, leírásod, hogy hogyan kell hangot beágyazni, és úgy beállítani, hogy induljon el az első diánál, és szóljon az egész vetítés alatt?

    VálaszTörlés
  5. Szia ismét! :) Namármost a fentebb leírt módszeremmel létrehozod a kívánt nagyságú wav hangot... Utána rendesen, ahogy máskor is beágyazod a hangfájlt (régen csináltam már, asszem' beszúrás--> hang --> fájlból és akkor alapból ha wav kiterjesztésű a fájl akkor beágyazza) ha ez megvan, akkor a hangfájl-ikonjára kattintva beállíthatod, hogy melyik diától melyik diáig szóljon... meg hogy a hang automatikusan elinduljon, meg hogy hangfájl kis ikonja ne látszódjon... meg még 1000nyi dolgot mint pl.: késleltetés, stb.

    További információkért látogass el ide: http://office.microsoft.com/hu-hu/powerpoint/HA010348231038.aspx

    Ja és itt a reklám helye! Weblapom: http://www.kotosy.extra.hu

    VálaszTörlés