2011. március 28., hétfő

Látásjavító szemmasszázs

Ezt a négy fogásos masszázst Kínában kötelezővé tették az iskolákban a gyerekeknek. Minden reggel ezzel kezdik a napot, hogy közösen elvégzik ezt az egyszerű masszázst. Ennek kettős célja van:

  • felfrissíti őket, beindítja az energiák áramlását
  • stimulálja a szem körül az keringést, az izomműködést, az energia áramlását, ezzel biztosítja, hogy a szem kifogástalanul működjön.

Maga a masszázs nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon kellemes, az eredménye szinte azonnal érezhető.
És - akár hiszed, akár nem - van olyan része, amit ösztönösen szinte mindenki csinál. Ugye szoktad te is a szemed belső szemzugát, az orrnyerget dörzsölni, ha fáradt vagy, vagy ha sokat nézted a számítógép monitorját? Igen, ezek az ösztönös mozdulatok is benne vannak ebben a rendezett mozdulat-sorban.

Most pedig lássuk magát a gyakorlatot.

1. lépés:

Mindkét kéz hüvelykujját helyezd a szemöldök belső végén, a csonton kitapintható kis mélyedésbe. Enyhén masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.

2. lépés:

Hüvelyk- és mutató ujjaddal fogd össze az orrnyerget, közel a belső szemzughoz, és a két ujjadat told fölfelé. A tolást 32-szer ismételd meg.

3. lépés:

Egymás mellett - mindkét kézen - nyújtsd ki mutató és középső ujjadat. Ha középső ujjadat kb. 45 fokban az orrcimpához teszed, akkor a mutatóujjad a járomcsont közepén lévő kis mélyedés fölött van (ez egyébként pontosan a pupillával van egy vonalban). Mutatóujjaddal masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.

4. lépés:

Mindkét hüvelykujjadat támaszd meg a halántékod közepén, a többi ujjadat zárd lazán ökölbe. Most a behajlított mutatóujjaddal dörzsöld végig a szemöldöködet - bentről kifelé haladva -, majd a szemgödör alsó peremét ugyanúgy. Ezt a fogást is 32-szer végezd el.

A hozzászólások között van egy videó, azt nézzétek meg, onnan egyértelmű lesz a dolog.

Forrás: http://www.solyommadar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=18:latasjavito-szemmasszazs&catid=3:egeszseg&Itemid=3

11 megjegyzés:

  1. Egy kis kiegészítés...
    A 40' években a kínai gyerekek 70%-a volt valamilyen szinten látás károsult. Rövid, ill. távollátó volt. A masszázst az 50' években vezették be. Mára az arány megfordult, ma csak a gyerekek 30%-ának van szüksége szemüvegre.
    Én kb 1 éve csinálom ezt a masszázst, ami csak kicsit tér el az itt leírtaktól. A tapasztalatom az, hogy gyakran le kell vennem a szemüvegem, mert erősnek találom, és valamikor délután felé érzem úgy hogy ismét "jó" a szemüveg. Az első "hasznos" jelek a 3., 4. hónapban jelentkeztek. Addig csak egy napi rutin volt. Utána kezdtem érezni hogy van értelme annak az 5 percnek reggelente :)
    Merem ajánlani mindenkinek!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, nálam nem látszanak a képek. Viszont találtam a témához kapcsolódó vidót:

    VálaszTörlés
  3. Az meg ,hogy lehet ? A videó ugyan ezen az oldalon van.

    VálaszTörlés
  4. Én az András képeit nem látom. A te linkedet most néztem meg, ott tényleg együtt van minden.

    VálaszTörlés
  5. Furcsa, nálam látszanak a képek, de ha jobb egérgombbal meg akarom nézni a kép url-jét, egyszerűen nincs ilyen lehetőség. Kép megnyitása külön lapon sincs. A galyo által megadott forrás oldalon viszont minden kép megvan.

    VálaszTörlés
  6. Köszi András, kép nincs, de a videó tökéletes. Üdv: Kamilla

    VálaszTörlés
  7. Kamilla, ne bánd hogy nem látszanak a képek, amíg csak a képeket néztem, nekem sem volt egyértelmű, hogy mit kell csinálni. A videón jól látszik minden.
    A képeket innen ki is töröltem, mert úgy tűnik, hagy rajtam kívül senkinél sem látszik.

    VálaszTörlés