2011. március 9., szerda

Minőségi zenék

http://avaxhome.ws/music
A veszteségmentes kódolást (pl. FLAC) egyre inkább használják. Bár az én fülem nem tudja megkülönböztetni a 128-as bitrátával készült mp3-tól, a vájtfülűeknek és sok memóriával rendelkezőknek ajánlom ezt az angol nyelvű oldalt, ahol rengeteg album megtalálható, valamennyi veszteségmentesen. A zenék mellett filmek, programok, játékok is vannak itt.

4 megjegyzés:

  1. Köszi András! Nagyon jó oldalnak látszik.
    Én sem vagyok vájtfülű.
    Én konvertálni szoktam 320-as mp3-ba ezeket a hatalmas FLAC-eket, mert azok között már tényleg nincs egyszerű zenehallgató számára különbség.
    A 128-as és 320-as mp3 között azért hatalmas különbség van. Ezt én is észreveszem. Az is igaz, hogy nem laptopon hallgatom a zenét.
    A mobilomra, hordozható mp3 lejátszómra azonban én is csak 128-as zenéket rakok fel (konvertálok lefelé) egyrészt a memória igény miatt, másrészt azért mert ezen tényleg nincs különbség a kettő között.

    VálaszTörlés
  2. Szia András!

    Megkérdezhetem, hogy milyen berendezésen szoktál zenét hallgatni?


    Nekem egy "Úttörős" erősítőm és hangfalpárom van. Azon már elég szépen előjönnek a különbségek a 128 kilobites mp3, és a lossless között!
    Sokan azért gondolják úgy, hogy nincs különbség, mert pár száz forintos hangszórókon hallgatnak zenét, esetleg laptopon.
    Jól tudom, hogy nem mindenkinek van igénye vagy lehetősége sok tíz, netán sok százezres összegben high-end hifit venni, azért én mégis biztatnék mindenkit a minőségi zenehallgatásra.

    Az ugyanis egy élmény!
    Volt már olyan ismerősöm akinek - amikor beültettem a szobámban a hangfalaim közé,- leesett az álla.
    Elmondása szerint, nem is gondolta, hogy a zene így is tud szólni.

    Pedig semmi ördöngösség nincs, nem volt a dologban, egyszerŰen csak arról volt szó, hogy nem "kiherélt" minőségű zenét hallgattunk, nem Szokol rádió méretű hangszórókon.
    A minőségi zenehallgatás alapja a nagy felület. Értsétek úgy hogy nagy ládák, nagy hangszórók.
    Ha nincs felület amiről le tud jönni a zene akkor nincs színpadkép, nincs dinamika, és főleg nincsenek frekvenciák, főleg a mély tartományban.

    Na de nem akarok én hittérítést csinálni az oldaladon, csak szerettem volna felhívni a figyelmét azoknak akik erre járnak, hogy zenét hallgatni sokféleképpen lehet, és egyáltalán nem mindegy hogyan tesszük.
    A lossless archiválás jó dolog, és most, hogy már 30-40 forintokért is lehet dvd lemezt kapni, talán a tárolás sem megoldhatatlan. Az előttem szólónak pedig igaza van! Ha jó minőségű a forrásunk akkor abból bármikor pár kattintással csinálhatunk olyan minőséget amilyenre éppen igényünk, szükségünk van! Visszafelé ez nem működik, tehát ha eleve rossz a minőség, akkor abból jobbat csinálni már nem lehet.

    Az AWAX amúgy nem rossz oldal, sok jó anyag van rajta, de sajna sok rossz is!

    Ha valakinek az erre járók közül esetleg kedve lett lossless minőségű zene hallgatáshoz annak javaslom az alábbi oldalt is, remélem nem haragszol meg András az önreklámért! ;)

    http://www.muzzax.info

    VálaszTörlés
  3. Szia, sokszor szól nálam a zene, a leggyakrabban a számítógéphez kapcsolt 2 kisméretű hangfal + mélynyomó szól, de szoktam különböző fülesekkel is hallgatni, ott óriási különbség van az egyes gyártmányok között. Van egy régi erősítős rádióm is 2 nagy Sony hangfallal, az szól a legszebben. Azt hiszem, hogy az én koromban már nem működik úgy a fül, mint a tini korúaknál. Néhány éve teszteltem magamat, akkor 12 kHz felett már nem hallottam semmit, azóta ez biztosan nem javult. Bár azt mondják, hogy nincs egyértelmű összefüggés a hallható frekvenciatartomány és a szubjektív élmény között, és ezért érdemes a régen felső határnak tartott 20 kHz fölé menni, én nem nagyon veszem észre a különbséget. Azt is mondják, hogy a hangkártya minősége is sokat jelent, ez enyém egy egyszerű kommersz típus.
    Köszönöm az "önreklámot", gratulálok az oldaladhoz, el is tettem a könyvjelzők közé. Nagyon gazdag, tartalmas oldalt sikerült összeállítani, biztos rengeteg munkád, de nagyon sok örömed is lehet benne. Szép napot!

    VálaszTörlés