2011. március 17., csütörtök

150 éves térkép beszkennelve. Az egész ország rajta van!

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme"-t, (a második illetve Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat. A lapokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat. A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti.
A térkép helyett először a műholdkép jelenik meg, de várjunk türelmesen, néhány másodperc alatt betöltődik az is.

10 megjegyzés:

  1. Köszönöm nagyon klassz! Szinte hajszál pontos.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen. Megdöbbentő, hogy már akkoriban műholdfotó meg GPS nélkül milyen pontos, részletes térképeket tudtak csinálni. Közel áll hozzám ez a dolog, fiatal koromban egy ideig dolgoztam térképészekkel, tudom, hogy hogy készült egy ilyen felmérés. Még a 70-es években a paksi atomerőmű területét mértük fel, ennek alapján készítették el az oroszok a terveket.

    VálaszTörlés
  3. "Megdöbbentő, hogy már akkoriban műholdfotó meg GPS nélkül milyen pontos, részletes térképeket tudtak csinálni"
    A hajózás és az adózás nagy úr!
    A vagyon (alapvetően földbirtok) felmérése, számbavétele és az ahhoz igazított adó bizony kikényszerítette a pontos térképeket. Aztán persze jött a kereskedelem ... A gazdaság sokmindent kikényszerít ma is :)
    Ha jól emlékszem, akkor az egyház is és a földbirtokos is tizedet szedett. Pontosan tudniuk kellett, hogy melyik terület az övéké és hogy mennyi a termés, ha beakarták hajtani a jussukat.

    VálaszTörlés
  4. A katonaság meg még nagyobb úr! Ahogy ma is a katonák kezében van az összes csúcstechnológia, úgy volt ez akkoriban is. Egy hadművelethez pedig a jó térkép elengedhetetlen.

    A http://archivportal.arcanum.hu/ oldalon érdemes böngészni, ott megvannak a régi kataszteri térképek is, az egykori birtokosok megnevezésével. Egy kis segédprogramot kell telepíteni a megnyitáshoz. Az még részletesebb, mint a katonai térkép, csak a belterületek hiányoznak róla.

    VálaszTörlés
  5. Látod András, a katonaság nem jutott eszembe. Pedig minden az ő kezükben összpontosult régen is és most is.
    Régen a kataszteri térkép volt a "törvény". Hiteles és nagyon pontos. A mai "földhivatal" csak szeretne olyan lenni. A mai műholdak és számítógépek sokmindent megoldanak, de a régiek gondosságával és odafigyelésével nem tudnak versenyezni.

    VálaszTörlés
  6. nekem ez azért furcsa, mert jóllehet 150 éves a déli vasút itt a Balatonnál, és látszik is a töltés, amin a sínek nyugszanak, de a sineken belül semmi jele annak, hogy lennének épületek, holott érzésem (kiemelve "érzésem" és nem "tudásom") szerint 150 éve már megkezdődtek a déli parti villasorok kiépítése is. Nem?

    Vagy még mindig csak bivalyúsztató tó ekkor még? :o Azt tudjuk, hogy hajózásilag ekkorra már rég "felszántott ugar" és az a vasút sem véletlenül épül meg, eddigre a berekkel való összekötése a tónak már csak a kiépített csatornákon át történhet...

    (na, most majd utána kell néznem :DDD)

    VálaszTörlés