2009. augusztus 12., szerda

Betiltják az izzólámpákat

Most fordítottam le egy anyagot, 10 kérdés -10 válasz erről a témáról. Felteszem ide is, mert úgy gondolom, hogy többeket érdekelhet. A fordítás az Osram részére készült, de a lényege akkor is igaz, ha mondjuk Tungsram vagy Philips lámpákat használunk.

Igaz, hogy 2009. szeptember 1.-je után a fogyasztók egyáltalán nem vásárolhatnak izzólámpát?

Az EU irányelv fokozatos visszavonást irányoz elő. A direktíva értelmében 2009. szeptember 1. után nem árusíthatók a 80 W  vagy ennél nagyobb teljesítményű (Magyarországon az általánosan használt 100 W-os), illetve a homályos burás izzólámpák, az A energiaosztályú kompakt fénycsövek kivételével. Évről évre fokozatosan eltűnnek az EU üzleteinek polcairól a  kisebb teljesítményű izzólámpák is. 2012-re az összes, 7 W-nál nagyobb teljesítményű izzólámpa  kereskedelmi forgalmazása megszűnik. A különleges célú izzólámpák (pl. a sütőkben használt lámpák) továbbra is megmaradnak, de a jövőben ezek címkéjén fel kell tüntetni a különleges célú alkalmazást.

Tényleges alternatívát jelentenek a LED lámpák?

Bár a LED-ek fejlesztése még csak a korai szakaszban tart, a világító diódák lassan, de biztosan megtalálják a helyüket az általános célú világítási piacon. Az OSRAM már megjelent olyan LED lámpákkal, amelyek a hétköznapi életben is sokoldalúan használhatók. Az OSRAM PARATHOM kisteljesítményű LED fényforrások főleg spotlámpákban és a dekoratív világításban használhatók. A LED-ekben még sok tartalék van a fényerősség és a hatásfok növelése tekintetében. Az OSRAM kutatócsoportja intenzíven fejleszti a becsavarható lámpafejjel ellátott LED lámpát, amely tökéletesen helyettesít egy 40 W-os izzólámpát. A termék piaci bevezetése 2009 nyarára várható.

Hogyan találja meg ezután a fogyasztó a megfelelő lámpát?

Energatakarékos termék, pl. halogénlámpa, kompakt fénycső vagy LED vásárlása esetén a fogyasztónak a következő kérdésekkel kell szembenézni:

1. Mire akarom használni a lámpát?

2. Milyen fényforrásra van szükségem? Spotlámpára, vagy nagy területet bevilágítóra?

3. Mennyi energiát szeretnék megtakarítani?

4. Milyen legyen a fény?

5. Milyen színű legyen a fény? Tökéletesen hasonlítson az izzólámpa fényére, vagy eltérhet attól?

Ha a fogyasztó megválaszolja ezeket a kérdéseket, megtalálhatja a megfelelő fényforrást. A gyártók által a csomagoláson feltüntetett információ jó útmutatást ad ehhez. Pl. az OSRAM azzal segíti a fogyasztókat a vásárlási döntésben, hogy a különböző technikákat különböző színekkel jelöli, az energiatakarékos termékeken egy zöld villám található.

Nem tetszik az energiatakarékos lámpák hideg fénye, mit tehetek?

Használhatunk halogénlámpákat, azok melegebb fényt bocsátanak ki. De a kompakt fénycsövek területén is hatalmas előrelépések történtek. Most már igen sokféle formai változatban kaphatók, olyanok is vannak közöttük, amelyek látszatra szinte megkülönböztethetetlenek a hagyományos izzólámpától. Érdekességként megemlítjük, hogy a fogyasztók szerte a világban különböző formákat részesítenek előnyben. Ugyanez vonatkozik a fény minőségére is. Amíg a németek a melegebb fényszíneket kedvelik, a Dél-Európa és Ázsia melegebb éghajlatú részein élők inkább a hidegebb, 4000 és 6000 Kelvin közötti fényszíneket keresik. Az, hogy egy fény hideg vagy meleg, a színhőmérsékletétől függ, amit Kelvin-ben mérnek. A hagyományos izzólámpa fénye 2700 Kelvin-nek felel meg. Az OSRAM "melegfehér" kompakt fénycsöve most már szintén 2700 Kelvin-es. A fényszín magválasztásakor a fogyasztóknak arra is célszerű figyelemmel lenni, hogy a lakótérben csak egyetlen fényszín uralkodjon. Például egy fényforrás hidegfehér színe könnyen befolyásolhatja egy másik lámpa melegfehér fényét, és az általános benyomás hidegebb lesz annál, mint amit el szeretnénk érni. Az OSRAM azt ajánlja, hogy a felhasználók gondosan tanulmányozzák a csomagoláson feltüntetett információkat, és csak minőségi terméket használjanak, mivel csak ezeknél garantálható, hogy a csomagoláson feltüntetett tájékoztatás valóban megfelel a tényleges jellemzőknek. 

Jól járnak a fogyasztók? Hiszen az energiatakarékos lámpák sokkal drágábbak!

Ez csak akkor van így, ha kizárólag a beszerzési árat nézzük. Teljes élettartamuk alatt az energiatakarékos lámpák ténylegesen pénzt takarítanak meg. Az energiatakarékos lámpa a hagyományos izzóval összehasonlítva valóban drágább, de ez nem szabad, hogy félrevezessen bennünket. Használatuk során az energiatakarékos fényforrások ára megtérül, mert sokkal kevesebb áramot fogyasztanak. Egy 100 W-os izzó (Németországban) kb. 1 Euróba kerül, az ennek megfelelő fényt adó 20 W-os energiatakarékos lámpa 7 Euro. Mivel az energiatakarékos lámpa hosszabb élettartamú, ezalatt az idő alatt 15 izzólámpát kellene megvásárolni. Ugyanakkor az energiatakarékos kompakt fénycső az élete során kb. 252 Euro megtakarítást termel a villanyszámla csökkentésével. A magasabb ár tehát körülbelül 1 év alatt megtérül. A megtakarítás a HALOGEN ENERGY SAVER lámpák használata esetén is jelentkezik: ha egy lakásban 39 ilyen lámpát használnak, a család évente kb. 150 Eurót takaríthat meg.

Mi a helyzet a halogénlámpákkal, azokat is betiltják 2009. szeptember 1.-től?

Nem, a halogénlámpák 2009. szeptember elsejével nem kerülnek tiltólistára. Az EU irányelv nem vonatkozik a törpefeszültségű (12 V-os) halogén spotlámpákra. A D energiaosztályú halogénlámpákat azonban 2009 és 2012 között a watt és lumen értéküktől függően fokozatosan kivonják a piacról. OSRAM erre is megtalálta a választ, és a fogyasztóknak a C energiaosztályú, energiatakarékos halogénlámpákat ajánlja. Ezeket a lámpákat HALOGEN ENERGY SAVER néven hozzák forgalomba, és a hagyományos izzólámpával összehasonlítva akár 30% energiamegtakarítást is el lehet velük érni.  

Pontosan mire vonatkozik ez az EU irányelv?

Az új EU irányelv a háztartások világításának minimális követelményeit fogalmazza meg. Ez azt jelenti, hogy 2009. szeptember 1. után a nagy energiafogyasztású háztartási célú lámpák többé nem forgalmazhatók. Mindez az EU klímavédelmi politikája miatt történik. 2012-ig fokozatosan visszavonják az izzólámpákat, az EU irányelv pontosan meghatározza, hogy melyik lámpát mikortól nem szabad árusítani. A kivonás elsősorban a hagyományos izzólámpákat érinti. Pl. 2009. szeptember 1.-től megszűnnek a homályos burás lámpák, az A energiaosztályú kompakt fénycsövek kivételével. Ettől az időponttól kezdve a 80 W-os és ennél nagyobb teljesítményű  lámpák árusítása is megszűnik. Az új irányelv ezen kívül az európai vásárlók érdekeinek szem előtt tartásával csomagolási és minőségi követelményeket is előír. 

Mi lesz ebből a környezet tényleges haszna?

A világban a világításra fordított energiának több mint 1/3-a megtakarítható. Ez a villamos energiaszükséglet 900 milliárd kWh-val, és a világméretű széndioxid-kibocsátás 450 millió tonnával való csökkenését jelenti.

Mi a lényege ennek az egésznek?

Az új EU direktíva egy intézkedés-sorozat része, amelynek a célja az, hogy jelentősen csökkentsék a villamos készülékek által fogyasztott energia mennyiségét. Az irányelv elsődleges célja az, hogy a CO2 kibocsátás csökkentésével védje a környezetet. Emellett a fogyasztók pénztárcájára is jótékony hatással van. A hagyományos villanykörték szinte zabálják az energiát, a felhasznált energiának mindössze 5%-a alakul fénnyé. A fennmaradó 95%-ot az izzólámpák hővé alakítják. Az 1985-ben megjelent energiatakarékos lámpákkal az energia, és ezzel együtt a CO2 kibocsátás 80%-a megtakarítható, a hagyományos izzókkal összehasonlítva. Tehát a megtakarítási lehetőség óriási. És a kevesebb energia pénzbeli megtakarítást is jelent.

Mi változik a fogyasztók szempontjából?

2009 szeptember 1.-től az izzólámpák egyes változatai eltűnnek a polcokról. Ezek a homályos burás típusok, és a 80 W-nál nagyobb teljesítményű lámpák, az A energiaosztályú homályos burás kompakt fénycsövek kivételével. Ettől kezdve minden évben, 12 hónapos időközökben, további lámpafajták és teljesítmények kerülnek tiltó listára. A fogyasztóknak azonban nem kell azzal számolni, hogy nem kapnak fényforrást a világítótestekbe, és a lakás sötétben marad. OSRAM máris megjelent az összes alkalmazáshoz, lámpatesthez és teljesítményhez illeszkedő energiatakarékos fényforrással. A jelenleg rendelkezésre álló alternatívák: az energiatakarékos lámpák (kompakt fénycsövek), és a halogénlámpák, amelyekhez a közeljövőben a LED fényforrások is csatlakoznak. Az otthonokban meglévő izzólámpákat természetesen tovább lehet használni, ezeknek a lámpáknak csak az eladását tiltják meg az EU-ban. Ha 2009 szeptember 1. után új fényforrást kell vásárolni, akkor ennek már egy minőségi termékeket előállító gyártótól származó, energiatakarékos típusnak kell lenni.

Az élettartam, költség- és CO2 megtakarítási adatok áttekintése:

Gyártmány

Élettartam, h

Energiamegtakarítás, %

Költségmegtakarítás Euro-ban az élettartam végéig 

100 W izzólámpa

1000

-

-

Dulux EL Longlife 20 W energiatakarékos lámpa

15,000

80

252,-- Euro, 0,21 €/kWh áramdíj feltételezésével

Halogen Energy Saver 70 W

2000

30

12,60 Euro, 0,21 €/kWh áramdíj feltételezésével


14 megjegyzés:

  1. Ehhez még annyit teszek hozzá, hogy a már meglévő kereskedelmi készleteket nem kell kidobni, azokat el lehet adni, szóval szept. 1. után is lesznek még egy darabig 100 w-os izzók a polcon.
    Ahol az EU rendeletben "homályos" buráról van szó, az alatt olyan burát kell érteni, ami nem átlátszó (pl. matt vagy opál).

    VálaszTörlés
  2. Nálam már nagyon sok helyen régóta energiatakarékos égők vannak, szinte azóta, hogy a hagyományos foglalatba bele lehet őket csavarozni.

    Ettől függetlenül semmilyen tiltással nem értek egyet.

    VálaszTörlés
  3. Nálam is - a lakás sűrűn használt helyiségeiben - már 10-15 éve dulux csövek vannak. Amikor a 2 szobában lecseréltem az izzókat ezekre, a következő havi villanyszámlámon már látható csökkenés mutatkozott.
    A tiltással én sem értek egyet...

    VálaszTörlés
  4. Hehe... emlékeztek még a régi jó neoncsövekre? A pincémben ezek vannak, addig, amig össze nem jön az a pénz, amely az elektromos hálózatom felülvizsgálatához, s újratelepítéséhez szükséges. Sajnos egyre nehezebben gyűlik!

    VálaszTörlés
  5. Az olcsobbak fèl èv utan a többi 2 èvig "èg" a 10x àrèrt..Megéri de csak ha hosszan ègetitek öket!
    A WC-be eleg egy règi 40-es is ..
    Az LED-làmpàk nagyon dràgàk és kiégnek hamar..

    EU..szabadsàg (made by China àruval EU-s àron !) ez volt eddig a legjobb ötletük !

    VálaszTörlés
  6. Háát nem tudom... a munkaasztalom felett a 19 év alatt, amióta itt lakunk. a második energiatalkarékos izzó van, igaz, hogy 20 wattos, s az is igaz, hogy reggel 7-től (kb) min. éjfélig ég egyfolytában. Azóta az általános világításra alkalmazott izzókat ugyanebben a szobában számtalanszor cseréltük, pedig csak addig működtek, amíg kimegyünk.

    VálaszTörlés
  7. A régi jó "neoncsövek" tönkretehetetlenek. Az más kérdés, hogy ronda a fényük, hullaszínű lesz mellette az ember.

    VálaszTörlés
  8. A konyhámban 1990 óta nem cseréltem a duluxot, a fürdőszobában 1992 óta...
    Ezek 3 dolgot nem tűrnek: a sűrű ki-be kapcsolgatást, a hibás, zizegő kapcsolókat, kötéseket, és véletlenül sem szabad fényerőszabályzóval használni őket.

    VálaszTörlés
  9. Köszi a tanácsot én már majdnem mindenhol 11 Wattost használok .

    VálaszTörlés
  10. A német táblázat helyett itt található egy magyar táblázat, hogy melyik lámpa mennyit spórol:
    http://www.vilagitas.org/cikk_80.html

    VálaszTörlés
  11. Az index.hu cikke szerint:

    Az energiatakarékos izzók egészségkárosító hatására figyelmeztet a német Épületbiológiai Szövetség.

    A rendkívül mérgező higanytartalom mellett nem szabad lebecsülni ezeknek az égőknek az elektromágneses kisugárzását sem - hangzott el egy bonni tájékoztatón. Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársa elmondta, ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét-, de akár negyvenszeresét is.

    Schmidt hozzátette, a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudnak. A fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos égők fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

    Az épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlja. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban halogéngáz található, hasonlóképpen az autók fényszórójához. Schmidt szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.

    VálaszTörlés
  12. Az én személyes véleményem szerint valószínű, hogy ez a német Épületbiológiai Szövetség a "sötétzöld" kategóriába tartozó szervezet. Azzal viszont egyetértek, hogy a halogénizzóknak sokkal kellemesebb a fénye, mint akár a kompakt fénycsöveké, akár a LED-eké. Igaz, hogy viszont sokkal kevesebbet lehet spórolni vele (80% helyett max. 30%-ot).

    VálaszTörlés