2011. június 1., szerda

Adatvédelem

Adatvédelmi okokból az adóazonosító jel nem tartalmazhat személyes adatot.
Elvileg!
A számot generáló algoritmus ismeretében kiderült, hogy pl. a pontos születési időpontod megállapítható az adószámból!
Lehet, hogy nemcsak az?
Próbáld ki Te is a csatolt táblázattal!
Írd be az adószámodat, és (Enterrel) megkapod a születésnapodat!
Ennyit az adatvédelemről!!
Attachment: adoszam.xls

11 megjegyzés:

  1. Látod Zsuzsa, ez az, amikor az ember már ott is összeesküvést lát, ahol nincs is semmi. Annyiszor át lettünk verve, hogy már minden gyanús.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek.
    De ebben kivételesen semmi titkos nincs. És kevesebbet árul el rólad mint a személyi szám.
    Az adóazonosító jel a tetejébe némi kódolást, matematikát igényel.
    Csak egy dolgot tudsz első ránézésre: Minél kisebb a szám, annál idősebb emberről van szó. De sokan még ezt sem tudják. Számukra csak egy számsorról van szó :)

    VálaszTörlés
  3. Én nem adtam meg a telefonszámomat és a címemet OV-nek, mégis kaptam tőle levelet és telefonált is. Nem volt, nincs és nem is lesz adatvédelem.

    VálaszTörlés
  4. Juhhéééé Viktor elvtárs engem is felhívott. És bár nem vettem fel a csengetéskor a telefont, kicsit később, amikor felvettem, valahol a mondanivalója közepén tarthatott. Akár meghallgatod, akár nem, kipipálták, hogy konzultált telefonon :P

    VálaszTörlés
  5. 1., Ügyfélkapus kód, azzal letilthatod az adataid kiadását / eladását a népesség nyilvántartónál
    Persze én is kaptam tőle levelet a tiltás ellenére... De a levelet nem ő küldte, hanem a kormányzati akármilyen hivatalon keresztül intézték. Így nem jutottak hozzá az adataidhoz ... :))

    A tiltás ezen sajnos nem segít, de a reklámlevelek és egyebek a tizedére csökkentek. Gyakorlatilag csak a bedobálósak maradtak. És ez is valami.

    2., Teljes titkosítás a telefontársaságnál...

    A telefontársaság egyszer ezt megszegte nálam, kikerült a telefonszámom egy ügynököknek szánt CD-re névvel, címmel úgy ahogyan illik. Hatalmas balhét rendeztem. Fél évig ingyen telefonáltam :)(

    VálaszTörlés
  6. Ez körülbelül olyan "kommunikáció", mint Kádár elvtársé volt a TV-ből. Csak ott kikapcsolhattad a TV-t. Itt meg, ha nem veszed föl a telefont, a kipipálásig újra-és újra csöng, ráadásul simán följegyezhetik, mint tavaly, a kopogtató cédula gyűjtő FIDESZ-esek (nálunk csak azok jártak) a kezükben tartott listán, hogy "itt nem adták oda a félcédulát", most: "itt nem hallgatták végig a konzultációt"(?)
    Mellesleg: a marxizmus - leninizmus szemináriumon annak idején a "konzultáció", bár nem volt "nemzeti", de kérdéseket lehetett föltenni a konzulensnek. Próbálj a "Nemzeti" "konzultáció" keretében kérdezni valamit a hangfelvételtől, hátha válaszol!

    VálaszTörlés
  7. csgzs: "...kevesebbet árul el rólad mint a személyi szám..."
    Csak annyival ad kevesebb infót az adószám, hogy mi a nemed!
    Az első számjegy 8-as, mert magánszemély vagy,
    a második számjegytől számított öt számjegy azt adja meg, hogy 187 január elseje óta születésedig hány nap telt el. Ezt úgy tudják a számítógép számára emészthetővé tenni, hogy beírták születésed dátumát az excelben a dátumformátumba, átalakították a cella formátumát számmá, majd hozzáadtak 12051-et. Ezek szerint bárkinek megmondhatod adószámából a születésének dátumát, ha visszafelé számolsz: a második számjegytől veszel 5 számot,kivonsz belőle 12051-et és beírod a számot az excel egy cellájába, majd átalakítod dátumformátummá :)
    (Ez egyszerűbb ám,mint ahogy sikerült leírnom)
    7-9 számjegy az azonos napon születettek közötti sorszám (mint a személyi számnál a dátum után),az utolsó számjegy pedig ellenőrző szám amellyel kiszűrhető, hogy egy adószám igazi, vagy sem (11-es maradék) /ez ugyanígy megtalálható a személyi számnál is/

    Egy szóval a nagyon 'humánellenes' személyi számnál annyival humánusabb az adószám, hogy nem állapítható meg belőle a nemed, de ez nem is baj, mert az adó befizetése után már Te se tudod, hogy fiú vagy vagy lány !
    ;)

    VálaszTörlés
  8. Szia Putto

    Ha megnézed az első hozzászólásomat, találsz ott két linket :) Egyébként köszönöm az info-t.

    Másrészt: Az adóazonosító jelből valóban nem lehet tudni a nemet (adófizetés előtt sem), másrészt nem lehet közvetlenül megtudni a születési időpontot úgy mint a személyi számnál :)
    A többi stimmel.

    VálaszTörlés
  9. OK, csak arra reflektáltam, hogy Te azt írtad, hogy "...Az adóazonosító jel a tetejébe némi kódolást, matematikát igényel. ..."
    Szóval csak egy kis excel kell, anélkül pedig átlagember nemigen megy ki az utcára ;)))
    :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen - ennyit a "becsületes gaz"emberekről!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Hurrá! Most tudtam, meg, hogy egy évvel és egy hónappal fiatalabb vagyok....vagy mégiscsak elcserélt gyermek???? Mindig is gyanakodtam erre a horoszkópok falssága miatt. :))))

    VálaszTörlés