2011. november 10., csütörtök

Támadnak a jogvédők

Úgy tűnik, hogy a szerzői (de sokkal inkább a nagy pénzeket leakasztó kiadói) jogok védői támadást indítottak a youtube ellen. Az elmúlt napokban több videómnál (több éve feltöltöttek is vannak köztük) közölték, hogy a kísérőzene jogsértő. A legtöbbje még elérhető, de egy videómat Németországban már letiltották.
Ismerőseim videói között van olyan, ahol a videó helyett már ez a szöveg jelenik meg:
"A videó az .... tartalmát tartalmazza. Egyikőjük letiltotta azt az országodban szerzői jogi okok miatt."
Valami olyan kereső-szűrő programjuk lehet, ami nemcsak a cd-ről másolt, hanem a régi vinil (bakelit) lemezekről digitalizált, sőt, talán még a mikrofonnal felvett zenéket is felismeri.

17 megjegyzés:

  1. "Valami olyan kereső-szűrő programjuk lehet, ami nemcsak a cd-ről másolt, hanem a régi vinil (bakelit) lemezekről digitalizált, sőt, talán még a mikrofonnal felvett zenéket is felismeri."

    Szinte biztos, mivel nekem is volt olyan keresőm, ami a webről összeszedte az összes azonos című zenét, természetesen a megosztott filmek zenéit is.

    VálaszTörlés
  2. Biztosan nem a cím alapján történik a szűrés, mert nem említettem meg sehol, hogy mi a zene címe, előadója. Valószínűleg a hangmintát elemzik valahogyan.

    VálaszTörlés
  3. Az biztos, hogy ilyen kereső is van.

    Megmutatnád, hogy mit tiltottak le?

    VálaszTörlés
  4. Itt egy másik:

    A videódban ( Kerti buli Irénnél ) olyan tartalom lehet, amelynek tulajdonjoga vagy adminisztrációs joga a következő személyekhez kapcsolódik:

    Személy: UMG Tartalom típusa: Hangrögzítés

    Ennek eredményeként videód letiltásra kerül a következő helyeken:
    Germany

    http://www.youtube.com/watch?v=OylPEj_a8ec

    VálaszTörlés
  5. Ilyen fenyegetést is kaptam:

    A YouTube nagyon komolyan veszi a szerzői jogok megsértését. Ha három szerzői jogi figyelmeztetést kapsz, akkor fiókodat és az oda feltöltött összes videót töröljük. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor ne tölts fel olyan videókat, amelyek sértik mások szerzői jogait.

    A szerzői jogokkal kapcsolatos beadvány helytelen volt! További információ a lehetőségeidről.

    Ha fiókod nem részesült figyelmeztetésben, de a videódat eltávolították, akkor lehet, hogy a YouTube Tartalomazonosító rendszere blokkolta azt.

    A Tartalomazonosító rendszeren keresztül történő automatikus azonosítás más, mint a szerzőijog-bitorlási értesítéssel elindított eljárás. Ez azt jelenti, hogy minden olyan tartalom esetében, amelynek használatára nem volt engedélyed — akár a Tartalomazonosító találta, akár nem —, és amely a jövőben figyelmeztetésben részesülhet, a tartalomtulajdonosnak értesítenie kell a YouTube-ot a szerzőijog-bitorlásról.

    VálaszTörlés
  6. Mégis, vajon mire gondolhatnak? Egy házi videó zenei aláfestéséhez engedélyt kell kérni? Nevetséges.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is ez az ágyúval verébre lövés tipikus esete.

    VálaszTörlés
  8. Én úgy tudom, hogy csak a teljes terjedelmében lejátszott zenére vonatkozik a jogdíjvédelem.
    Hiszen ezért beszélnek bele a szám elejébe, vagy végébe a műsorvezetők.
    Javítson ki valaki.

    VálaszTörlés
  9. Jackson halála után pár nappal sairam oldalamon az Eart song videója helyén felirat fogadott, " az országomban nem elérhető mert a Natoart tartalmát tartalmazza. Ezután a Last breath ( Német Miklós halálát kapcsán készült videó), a szolgáltató törlése miatt ment el. Ezekről nem jött értesítés, tudomásul vettem, a "nagy testvér" figyel.
    Viszont egy saját készítésű videó amelyben egy indiai számot használtam fel aláfestő zenének, közölték a szám kinek a tulajdona, de nem törölték. https://www.youtube.com/watch?v=C9mlAeJ74dM&feature=player_embedded#!
    Tegnap is volt egy videó, közölték kié, de nincs tennivalóm látogassak e az oldalukra.
    A feltöltött videóknak a tartalom azonosítóját meg kell nézni időnkét és ott látható mi lyen helyzetben van a feltöltött videónk.

    VálaszTörlés
  10. Az összes jogvédőt a sóbányákba!!!!

    VálaszTörlés
  11. 5 évig voltam rádiós műsorvezető, többé-kevésbé ismerem a szabályokat. Teljes számokat még jogdíjfizetés mellett sem volt szabad lejátszani, és az is tilos volt, hogy egy lemezről egymás után több számot leadjunk. Ezeket a szabályokat én a saját műsoraimnál soha nem tartottam be. Be is záratta a rádiónkat az Artisjus, de ez már egy külön történet.

    VálaszTörlés
  12. Nem csodálkozok már semmin ! Egy dalt a 9 éves lányom játszott szintetizátoron, én pedig énekeltem mellé .Hát ez is le lett tiltva ! Hogy mi alapján?- ez a jó kérdés,amire szerintem ésszerű választ senki sem adhat !

    VálaszTörlés
  13. Tapasztalataim szerint a YouTube minden feltöltés után ellenőrzi a megadott címet és a dallamot. A cím esetében egy egyszerű szövegkereső programmal megvizsgálja, hogy azonos-e védett előadók nevével és/vagy számaik címével. A dallamot pedig egy okos program segítségével összehasonlítja a nála tárolt védett számok dallamaival.

    VálaszTörlés
  14. Amennyiben saját felvételről van szó, egész nyugodtan támadd meg a letiltást, az erre szolgáló fülre ráklikkelve és ezután ismét nyilvánossá fog válni.

    VálaszTörlés
  15. és abban a programban az is benne lehet, hogy a szerzemény tulajdonosa engedi e felhasználni egy harmadik személynek, mert több olyan értesítésem is jött, hogy ki a tulajdonosa egy adott videónak, vagy csak a zenéjének, de nyugodtan használhatom továbbra is.

    VálaszTörlés