2010. augusztus 5., csütörtök

Makovecz Imre az eladott árterekről, a sós puskáról és a földből kiásott román templomról

Az idén hetvenöt esztendős, súlyos betegen is dolgozó Makovecz Imre cigány falut épít azoknak a romáknak, akiknek a házát romba döntötte az árvíz.

Vallja: a sporttól az egészségügyig mindent átszövő pénzuralomtól csak hozzáállásunk gyökeres megváltoztatásával lehet szabadulni. A világszerte elismert Makovecz Imre cége az elmúlt években tönkrement.
- Jól van?
- Nem vagyok jól.
- Jön-megy, lendületesen dolgozik...
- Hozzászoktam.

- Mikor beléptem ide, úgy éreztem, befogad az épület. Körülöttünk gombamód szaporodnak lakóparkok, irodaházak, áruházak, de azokban  idegennek érzi magát az ember.
- Mert a diktatúra elidegenít.
- Diktatúrában élünk?
- A pénz ural mindent, ezt mindannyian tudjuk, miközben eljátsszuk a demokráciát. A közbeszerzési rendszer korrupt. Az kapja meg a munkát,
aki a legtöbbet adja vissza a megrendelőnek. Aki megnyeri a pályázatot, olyan alvállalkozókat alkalmaz, akik a legtöbb pénzt adják neki vissza. Ez egyre rosszabb minőséget hoz. Az én szakmámban is érvényesül a pénzdiktatúra parancsa: vedd meg az újat, dobd el a régit! Ezért mind silányabb tárgyakat és eszközöket hoznak létre.
Például sorra építik be a műanyag ablakokat, amelyek teljes zártságot eredményeznek, így az épületek belül penészesek lesznek... öt év múlva a műanyag összevissza reped, s azt a funkciót sem képes betölteni,amit egy öreg faablak. A penészedés megakadályozására masinákat helyeznek el a homlokzaton, s mindez valakinek nagy haszonnal jár. A pénzuralom velejárója a számítógépes tervezés is, amely nagyon megváltoztatta az építészetet. Mert hogyan is néz ki eredetileg ez adolog? Adottak a funkciók, a helyszín s az emberek, akiknek az épület készül. A létesítményről az építésznek átfogó víziót kell teremtenie, majd ezt lebontani részletekre. A számítógéppel való tervezés azonban ennek éppen fordítottja: a részletekből rakják össze az egészet, amely végül olyan lesz, ahogy a számítógépes program előírja. Az épületek a pénzpiac forgatókönyvei szerint készülnek, s a végeredmény majdhogynem közömbössé válik. Az a lényeg, hogy ki mennyi pénzt tud hazavinni.
- De miért nevezi ezt diktatúrának?
- Mert átsző mindent. Megjelenik a könyvkiadásban is. A kiadó csak annak a könyvét teszi ki a kirakatba vagy az újdonságok közé, aki ezért külön fizet. Azért nem látni a könyveimet a kirakatokban, mert én nem fizetek. A Londonban vagy Berlinben megjelent Makovecz-albumokat sem lehet látni a magyar könyváruházakban.Mostanában van dolgom az egészségügyi rendszerrel is. A kórházak kiszolgáltatottak a gyógyszergyáraknak, akik osztalékot fizetnek nekik bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén. Jelen van ez a szemlélet a sportban is. Az, hogy a bíró a világbajnokságon a felső kapufáról a gólvonalnál ötven centivel beljebb becsapódó labdára azt mondja: kapufa, ebben a világban szerintem nem azt jelenti, hogy a bíró hülye. 
Azt jelenti, hogy pénzért az egyik fél javára akarja eldönteni a meccset. Mert ez a világ így működik. S ha így működik, mit mondunk egy gyereknek, ha arra kíváncsi, miért kell élni, miért jött erre a világra. Pedig tőlünk várja a választ. A pénz korlátlan uralma mindent felszámol, ami az életet életté teszi. Még a Miskolc fölötti árvízkár is összefügg ezzel.
- Hogyan?
- Végigömlött a víz a völgyeken, és mindent elmosott, mert nem volt hová mennie. Ugyanis a Felsőzsolca melletti árteret, amelyet korábban lápos legelőként használtak, elzárták a víztől, és eladták a multiknak, akik teleépítették. Kíváncsi lennék, hogy aki eladta az árteret, milyen büntetést fog kapni ezért. Remélem, lesz ennek következménye itt, a földön is. A pénz hatalmi pozícióját meg kell változtatni. Ha ez nem sikerül, Magyarország teljesen leépül erkölcsileg, szellemileg és anyagilag. Az én cégem is emiatt ment tönkre.
- Tönkrement a cége?
- Hát persze. Gondolja el, befejezünk egy munkát, amelyen húsz-huszonöt alvállalkozó dolgozott, s mikor benyújtom a számlát, a végösszeg huszonöt százalékát ki kell fizetnem az államnak. És a megrendelő nem fizet. S mikor a második-harmadik ilyen történik, a vállalkozás tönkremegy. Tehetséges, fiatal építészeket el kellett küldenem emiatt.
- Mit lehet tenni?
- Hadd mondjak saját példát! Csíkszeredába katolikus templomot kellett terveznem. Mikorra odamentem, a plébános úr kirakott egy papundeklit, a tetejét felvágta, hogy abba lehessen pénzt bedobni a templomra. Láttam egy öregasszonyt, aki odament, a zsebkendőjét elővette,széthajtotta, és a lejecskéjét bedugta a dobozba. Rögtön tudtam, nem kérhetek pénzt. Mármost ha az ember ingyen dolgozik, pénzt ad. Az embereket ugyanis ki kell fizetni. Már épült a templom, mikor elterjedt a városban, hogy a Makovecz csak eljátssza Róbert bácsit, ugyanis az Orbán Viktortól zsebbe kapott harmincmilliót. Ezt elmeséltem Kairóban az akkori magyar nagykövetnek, aki korábban a titkosszolgálat egyik vezetője volt. Elnevette magát, azt mondta, ez a suttogó rágalmazás is titkosszolgálati munka. A világ ilyen. De akkor is a jó utat kell járni. Mert ez az út a világosság felé vezet. A másik meg a sötétség felé.
- Nincs középút?
- A legundorítóbb a világosság és a sötétség keveredése, a szürkeség. Annál az egyértelmű sötétség is jobb. A sötétség az ármányé. A világosság a megváltó Krisztusé. A kettőt összekutyulni nem szabad. Választani kell. Egy életünk van, nem lehet szórakozni. Én már a hetvenötödikben járok, nem vagyok egészséges, és a világosság útján akarok menni.

- Most min dolgozik?
- Erdélyben egymás után tervezem a templomokat. Egy kis kápolnát építek Mártélyra. A Felvidéken városok revitalizációjával foglalkozom, kemény politikai ellenszélben; de nem baj, ilyenkor eszembe jut, hogy megépült a kolozsvári református templom is. Tíz évig épült, s nem kaptunk engedélyt, míg az előtte húzódó úton el nem készült egy ortodox templom, de végül sikerült, Funar ide vagy oda. Most azonban elsősorban az árvízkárosultak érdekelnek. Jelentős részük cigány. Felsőzsolca fölött egész telepük volt, és vállaltam, hogy tervezek oda egy új cigány falut.
- Miért ezt a részt vállalta?
- Mert ez a legnehezebb. Ezt a szerencsétlen népet is a pénzuralom tette tönkre, nemcsak anyagilag, morálisan is. Gyerekoromban öreganyám azt mondta: csak az oláhcigány lop, de az is csak almát. A csősznek sós puskája volt: sódarabok voltak benne sörét helyett, és ha valakit seggbe lőtt, abba belement a só, ordított kegyetlenül, de nem lett nagy baja, Viszont megdagadt a seb, és nem bírt ráülni, úgyhogy meg lehetett találni később a tolvajt. Akkoriban még létezett cigány kovács, teknővájó, rézműves. Egy csomó foglalkozásuk volt, és vajdák vezették őket, vagyis működött a belső közigazgatási rendszerük. Mindezt azóta felszámolták, a kultúrájuktól is megfosztották őket, azzal a hazugsággal, hogy a cigány ugyanolyan, mint a többiek. Miért lenne ugyanolyan? Más a tradíciója, a gondolkodása, a temperamentuma. Mára szörnyű mélyre süllyedt a cigányság. Felsőzsolca táján elhordták a töltésekről a homokzsákokat, szigetet raktak belőle maguknak, generátorral áramot fejlesztettek, úgy nézték a nagy képernyős tévéjüket. Olyan gyors motorcsónakon közlekedtek, amelyet a rendőr nem bírt utolérni, és mikor eljött az este, az összedűlt házakat kifosztották. Persze ilyen esetekért nem kell vidékre menni. A napokban megállít a ház előtt egy ember, hogy fel tudnék-e váltani egy százast. Nyúlok a zsebembe, és mondom, hogy nincs. Erre azt kérdi: egy ezrest két ötszázasra? Találtam egy ötszázast, elővettem, mire kitépte a kezemből, beugrott a kocsijába, és elhajtott. Ott álltam megkövülten. Miféle ember ez? Miféle értékrendje van? Milyen úton jár? Hová tart? Hová süllyedt? Mit gondol a másik emberről? Akkor érzi magát embernek, ha sikerül becsapnia a másikat, nem pedig akkor, ha segít neki?
- Az új telep tükröz majd valamit az eredeti kultúrájukból?
- Még nem jutottunk odáig, hogy erről tárgyalhassunk. Mindenesetre a bodegáik helyett negyvennégy négyzetméteres házakat kapnak, amelyekben lesz szoba, konyha, fürdő, kamra, központi fűtés, gáz, víz, áram. De úgy fogjuk intézni, hogy a házak eladhatatlanok legyenek. Korábban ugyanis a Beregben rendszeresen megtörtént, hogy az új házat eladták, és megint csináltak maguknak egy bodegát.
- Mi a reménysége önmagával kapcsolatban?
- Hogy még egy darabig dolgozhatom.
- És aztán?
- Aztán meg kell halni.

- És aztán?
- Arról nincsenek konkrét információim. Csak arról, ami mögöttem van.

- Mi villan eszébe, ha visszagondol?
- Karácsony kilencéves koromban: az ostrom, amikor az oroszok körülvették Budapestet, és az Istenhegyi öt huszonnyolc kerítésébe kapaszkodva, a ház lakóival együtt néztem, hogyan ég a királyi vár, égig érő lángokkal. Túléltem a Rákosi-rendszert, túléltem Biszku elvtárs vérengzését, álltam kivégzőosztag előtt. Amikor Konrád és Szelényi kidolgozta, hogy háromezer-háromszáz magyar faluból ezerháromszárat hogyan kell szerep nélkülivé tenni és megszüntetni, elindultunk a ma már halott barátaimmal, Beke Pállal, Varga Tamással és másokkal, gyáva tanácselnököket vittünk bátor tanácselnökökhöz, és faluházakat építettünk a pusztulásra ítélt településeken. Aztán Sevillában megépíthettem a magyarok pavilonját, és a japánok meg mindenféle népség ordítva rohant oda, amikor meghúztuk a harangokat, hogy megjöttek a magyarok. Mit akarhatnék még? Semmit. Én már másként látok, mint maga, aki élete teljében van. Élni persze jó, nagyon jó. Csak fájdalom ne legyen!
- A következő generációk mennyire képesek átvenni az értékközpontú szemléletet?
- Megint mondok egy példát az építészet területéről. A Kós Károly Egyesülés fenntart egy posztgraduális képzést, az úgynevezett vándoriskolát. Végzett építészeket veszünk fel, és aki bekerül, három és fél évig vándorol cégeknél, s ez idő alatt elsajátítja azértékközpontú szemléletet. A végén fel kell mutatniuk egymestermunkát. Ma körülbelül ötvenen vannak Magyarországon, akik ezen  keresztülmentek. Nem sok, de ha mindenki megteszi a magáét, akkor jutunk valamire.
- Hol kell kezdeni?
- Kezdje mindenki a saját gyerekénél! Ne hülyeségekkel etesse, hanem beszéljen neki arról, ha tud, hogy mit jelent a megváltás!
- Mit jelent?
- Nemcsak keresztény hittételt, hanem az ember belső életének a megújítását. Erre mindig, újra szükség van, és egészen egyszerű dolgokban nyilvánul meg. A Hargitától nyugatra, Csíkszeredától Barót felé található Vargyasról felhívott a nagytiszteletű úr, hogy van egy düledező fatemplomuk, tervezzek helyette valamit. Mondtam, ha ledöntik, szóljanak. Ledöntötték, és alatta XII. századi kora román templom alapjait találták. Mélyen leástunk: faragott kövek kerültek elő, rózsaablak, és még sok minden. Ezekből és sok új gondolatból meg az innen-onnan kapott adományokból megépítettük a református templomocskát. Amikor elkészült, és körülállták a szomszéd falvak népei is, s a templomkert tele volt emberekkel, és fölzengett az ének, hogy Tebenned bíztunk eleitől fogva, az olyan pillanat volt, amikor az ember csöndesen azt mondja magában: rendben van.
 Jót tenni jó!!

23 megjegyzés:

  1. Köszönöm. Az én szülőfalumban - Kakasdon - is ő tervezte a kultúrházat. Annyit hozzátennék, hogy nekem nem tetszik a művészete, jó magyarsággal mondva "meg van erőszakolva" a fa, az én véleményem szerint.

    VálaszTörlés
  2. Több ponton is vitatom a mester állításait, de nem akarom borzolni a kedélyeket.

    VálaszTörlés
  3. Én azért kíváncsi lennék rá, egy fórumon ez természetes. Oszd meg velünk a gondolataidat, ha kérhetem. Üdv'

    VálaszTörlés
  4. Bár azt hiszem, hogy Juhorkának címezted a felhívást keringőre, van, amit én is másképp gondolok, bár a legtöbb gondolattal egyetértek, azért is tettem ide. Lehet, hogy a műanyag ablakokkal igaza van Makovecznek, és a hozzá nem értők által rosszul használt tervezőprogramokkal is valóban csak egyen-megoldások jönnek ki. Egy kollégám enter-mérnököknek nevezte el azokat, akik csak az entert nyomogatják, és mérnöknek képzelik magukat. Általában azonban nem mondanám, hogy ami régi, az csak jó lehet,és ami új, azzal csak rombolunk. Kritikus szemmel kell nézni a régit és az újat egyaránt. Van, akinek nem tetszik az organikus éptészet, a fiam éptész, és ő sem lelkesedett pl.a csíkszeredai templomért, de minden stílusnak megvannak a zsenijei és a középszerű másolói.

    VálaszTörlés
  5. Igen, akkor nagyjából ugyanazt gondoljuk. Az ablakokkal 100%-ban igaza van, a jól kezelt faablakokat semmi nem helyettesítheti. Ami a tervezőprogramokat illeti, az is biztosan úgy van, itt is a mennyiség a minőség rovására ment, valószínű a gyors hasznonszerzés céljából. Amit a cigányokkal kapcsolatban írt, azzal is egyetértek. Kétségtelen, hogy egyfajta, csak rá jellemző stílust képvisel, amit én nem tartok szépnek és esztétikusnak, de ez szubjektív megítélés kérdése. Csak egy valami motoszkál bennem, hogy amikor ő igen felkapott építész volt, ha jól emlékszem, az Antall-kormány idején, akkor nemigen tiltakozott a sok pénz ellen. Persze, ha meg volt győződve saját zsenialitásáról, akkor miért is tiltakozott volna. No mindegy, 75 éves korban már nem emlékszik mindenre az ember, vagy csak arra emlékszik, amire akar.

    VálaszTörlés
  6. ... " tervezek oda egy új cigány falut.
    - Miért ezt a részt vállalta?
    - Mert ez a legnehezebb. Ezt a szerencsétlen népet is a pénzuralom tette tönkre," ...
    Bocsánat Makovecz úr, szerintem a szociálizmus volt az egyes számú bűnös. Akkoriban volt tilos 'maszeknak' lenni, főleg az első felében. Mire elfelejtették az ősi szakmákat, már újra lehetne művelniük, ám nincs kitől megtanulniuk.

    VálaszTörlés
  7. Én viszont az ablakokról alkotott véleménnyel nem teljesen értek egyet !

    VálaszTörlés
  8. Mégis reagálok az általam vitatott pontokra.

    1. Akárhogy is érti a pénzuralmat, mindig is a pénz mozgatta a világot.
    2. Furcsállom, hogy nem tudott annyit tartalékot képezni, némi tőkét halmozni, amiből megúszhatta volna cége tönkremenetelét.
    3. A sajátos diktatúra elmélete sántít, mert a "pénzuralomnak" kevés köze van a demokráciához. A demokrácia egy politikai berendezkedés, mely nem tudja, nem is akarhatja teljes mértékben befolyásolni a a gazdaság működését.
    4. A műanyag ablakok tekintetében sem osztom a véleményét, hiszen már olyan minőséget tudnak gyártani, ami több generáción át kitart. Semmiféle masina nem kell a homlokzatra, ami a penészesedést gátolná. Attól tartok, összekeveri a légkondival. Egyszerűen megfelelő szellőztetés szükséges, amit az épületgépészek pontosan megterveznek, ha van rá igény. Hallottam már olyat is, hogy a fa lélegzik, ezért jobb a faablakokkal ellátott épületek hőcseréje. Ez nem igaz, mert a fát is lefestik és egyébként is szinte mérhetetlen még a natúr fa légáteresztése is. Arról szót sem ejtve, hogy egy ablak túlnyomó százaléka üveg, ami egyáltalán nem légáteresztő. A fa a veretesség és az igényesség jelképe, valószínűleg ezért ragaszkodik hozzá, ami persze az ő szempontjából érthető.
    5. Attól tartok, a mester nem igazán érti a számítógépes tervezés lényegét. Egy tervező szoftver mindössze egy jó szerszám, amit lehet jól vagy rosszul használni. Az elképzelést semmiben nem gátolja egy szerszám.
    6. Jót tenni valóban jó, viszont ez nem pont a megváltással érhető el.

    Makovecz egy érdekes, kicsit sértett ember, aki pedig szép sikereket ért el.

    Egy könyvbemutatója kapcsán írt érdekes kritika: http://archivum.epiteszforum.hu/kritika.php?kid=30

    VálaszTörlés
  9. A műanyag ablakokkal kapcsolatos véleményemet nem tudtad megváltoztatni, és ezen a téren Makovecznek van igaza. A műanyag nyílászárók élettartama még nem bizonyított. Miután egy generáció 33 év, ezért nincsenek kellő tapasztalatok, hogy ki lehetne jelenteni, hogy több generáción át kitartanak. Ha ez igaz lenne, akkor az északi népeknél (Kanada, skandináv országok, stb.) is gyors ütemben áttértek volna a műanyagra, de ez nem történt meg, maradtak, maradnak a fánál. Arról van szó, hogy a 70-es, 80-as években tömegével épült bérházaknál olyan faablakokat raktak be, amelyek olyan fából készültek, amin előző nap még a rigó fütyült, vagyis szárítót soha nem láttak. No, ezeket az ablakokat cserélik le mostanság műanyag ablakokra. 1988-ban a Debreceni Házgyárba a mi cégünk tervezte az első faipari szárítót - ebben a munkában én is részt vettem - , mert akkor jelent meg a rendelet, hogy öt évig kell garanciát vállalni a termékekre, és felismerték, hogy ezt szárító nélkül nem tudják biztosítani. Bizonyságul nézd csak meg a régi parasztházakat, ott még az eredeti ablakok vannak benn, mert azokat a padláson szárított faanyagból készítették. Egyébként pedig azokat a szigeteléseket, dupla ablakokat, stb. a fából készült ablakokba is be lehet építeni, amit a műanyagokéba. És igen, itt is a pénzről szól a történet. A műanyag és technológiája jóval olcsóbb, mint a fa, viszont az árakban ez nem érvényesül, hanem igen-igen nagy haszonnal sózzák rá a vevőkre. Szóval, én maradok a fánál.

    VálaszTörlés
  10. És az erdők csökkentésénél.
    Ha a műanyag ablak kitart egy generáción keresztül, máris védtük az erdőket.
    Ha a műanyag ablakok előállításának költségei csökkennek, lehet csereberélni generációként. :)
    Mellesleg a házgyárakban előállított házakra, ha jól emlékszem 50 év a garancia. Mire a beépített műanyagablak amortizálódik, a házgyári épületek is amortizálódni fognak. Főleg annak a fényében, hogy egyik első beköltözőként láttam az újpalotai panelek építését (kiskatonák: akkor hegesztettek, ha arra járt valami főnök)

    VálaszTörlés
  11. Nezsu, nem jól tudod a házak garanciáját. A nyílászárókra jelenleg mindössze 5 év az úgynevezett "kötelező alkalmassági idő", utána tönkremehet, senki nem fog kárpótolni..
    Itt lehet utánaolvasni:
    http://www.fogyasztovedelem.com/forums/index.php?showtopic=1051

    VálaszTörlés
  12. András!
    Milyen típusu nyílás zárókra? A fa, aluminium (gyártanak még?), vagy a műanyagra?

    VálaszTörlés
  13. Az erdőket nem a fából készült és az embert szolgáló termékektől kell védeni, hanem például a sok felesleges szórólaptól, hogy csak egyet mondjak. Hány tonna papírfát használnak fel erre a célra, tudod? Aztán meg Brazíliában irtják az erdőt, hogy pálmaoljat nyerjenek üzemanyagnak. Egyébként nem tudom, hogy jönnek ide a kiskatonák és a hegesztés? Az ablakokat nem hegesztéssel rögzítették a panelházak falába sem. Én is első beköltöző vagyok.

    ui.: Finnországban növekszik az erdőterület, mert minden kivágott fa helyébe hármat kell ültetni. És ez a törvény egyformán vonatkozik a magántulajdonban és az állami tulajdonban lévő erdőkre.

    VálaszTörlés
  14. Milyen típusú? Ahogy Alfonzó mondta, az teljesen mindegy.

    VálaszTörlés
  15. A Kömmerling nevű cég 1967 óta gyárt műanyag nyílászárókat. Magyarországon 1978-tól kezdtek gyártani ablakprofil rendszereket, Kömmerling licenc alapján, tehát elmondható, hogy van némi tapasztalat. Én 20 évig laktam olyan házban, ahol műanyag ablakok voltak. Semmi gond nem volt velük, kivéve, hogy a papot ért részek barnás-foltosra elszíneződtek. Arról szó nincs hogy repedeznének, ezt csak a mester állítja túlhevültségében. A fa ablakok kizárólag (ahogy írtad) a megfelelően szárított, kikészített anyagból készítve használhatóak. Az ilyen minőségi ablakok ára jóval magasabb és akkor még nem beszéltem a beépítés utáni megfelelő alapozásról, mázolásról, amivel az egészet el lehet rontani. Ha minőségi mázolást akarunk, akkor meg még a jó festék is drága. Ha nem megfelelő a mázolás, akkor úgy 5-10 év múlva megrepedezik, felpattogzik a festékréteg, aztán jön az eső, a nap és a fának is "annyi".
    Az északi népeknél hagyományosan fát használnak még házépítésre is, mivel "kéznél van" az alapanyag. Eszükbe sem jut más anyag használata.
    Makovecznek tehát nincs igaza, hogy én is kategorikus kijelentést használjak.:))

    Véleményem: Igényes épületre fát, nem igényesre műanyagot.

    VálaszTörlés
  16. Ez mind igaz, amit írtál. Az elszíneződés egyébként szerintem a műanyagban végbemenő valamilyen vegyi folyamat eredménye lehet. Nálam csak a konyhaablak műanyag, amin kb. 3 év után jelentkeztek a foltok, de belülről. Nyilván a sütés-főzés okozta hőhatás miatt. A véleményemben az is szerepet játszik, hogy én a természetes anyagokat szeretem mindenben, szerintem az egészségesebb. Meg valószínűleg eléggé konzervatív vagyok némely dolgokban, így ebben is. Én, ha cserére kerül a sor - a szobai ablakoknál - akkor is a fát választom, ha az drágább. Hadd legyek ennyire igényes, annak ellenére, hogy az épületre a legnagyobb jóindulattal sem lehet ezt elmondani. -:(

    VálaszTörlés
  17. Az a jó az életben, hogy ízlés annyiféle van, amennyi ember :)))))

    VálaszTörlés
  18. Sőt, nemcsak ember, de műanyag is sokféle van! Van olyan, amit visszadarált üdítős palackokból készítenek, és van olyan, amit az űrhajókhoz fejlesztenek ki, mert olyan körülmények között használják, amit semmiféle természetes anyag nem bírna ki.

    VálaszTörlés
  19. Mint ős BVK-s (Borsodi Vegyi Kombinát -a mai BorsodChem elődje) meghatódva néztem ezt a 70-es évek beli retro reklámot.
    Nem hogy műanyag és műanyag, hanem egy fajta műanyagon belül is (jelen esetben PVC) óriási különbségek adódnak. Nagyon sok mindent befolyásol a polimerizációs reakció megfelelő lefutása, az alapanyagok, adalékok(lágyító, stabilizátor, stb) minősége, adagolásuk aránya. Ahogy egy rakott krumplit el lehet szúrni, úgy a műanyagot is. Ha Mari nénje odaégeti a rakott krumplit, senki sem fogja mondani, hogy a rakott krumpli az mérgező étel, tele van rákkeltő vegyülettel. Bár, ha bele gondolunk, annak idején a krumpli ellen is ágáltak sokan, mert nem tudták, hogy nem azt kell megenni belőle, ami a föld alatt van.
    Makovecz úrnak jobban tetszenek az épületei, mint olykor a kinyilatkoztatott politikai nézetei, de egy biztos: a jó szándéka vitán felül áll és tiszteletre méltó.

    VálaszTörlés