2010. augusztus 8., vasárnap

Egy kis szakma - Lakásvilágítás

Egy folyóirat kért tőlem egy cikket arról, hogy hogyan világítsuk az otthonunkat. Ideteszem az elkészült dolgozatot, még mielőtt leadom a kéziratot, hogy ha van hozzátenni valótok, be tudjam dolgozni a szövegbe. Sajnos sok mindenre nem tudtam kitérni, mert 2 nyomtatott oldalnyi hely van csak.
Attachment: lakasvilagitas.doc

10 megjegyzés:

  1. Nem reklamált senki? A melléklet előszörre lemaradt, most pótoltam.

    VálaszTörlés
  2. Nem reklamáltam, gondoltam korrigálod :D

    VálaszTörlés
  3. András kedves.
    A szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, nekem laikusnak érthető, világos, és megfelelően részletes.

    VálaszTörlés
  4. 1. Az üzemórák, a kapcsolások száma miatt a LED-es izzók és a kompakt fénycsövek üzemeltetési költségét nem merném egy oszlopban - azonos értékekkel - szerepeltetni.
    2. Nappaliban (ami a legtöbb esetben egyben a dolgozószoba funkcióját is betölti), célszerű lenne az asztali lámpákról is ejteni néhány szót.
    A dícséretetet az előttem szóló már elvégezte.:))

    VálaszTörlés
  5. Szia András!

    Szerintem jó és érthető ez a cikk.

    Nem tudom a többi (azt láttam, hogy az irodai világítás lesz a következő) témáját és tartalmát, de szerintem fontos lenne szót ejteni arról is, hogy milyen fényt adjon az az izzó, melyiket milyen helyen érdemes alkalmazni.
    Itt a hideg és meleg fény közötti különbségre gondolok.
    Én személy szerint a meleget kedvelem, mert jobban hasonlít a Nap fényéhez. Az én szemem jobban viseli, lassabban fárad el a meleg fényűektől.
    A hagyományos izzó is meleg fényű volt, a kompaktok viszont inkább hidegek.
    A napokban már láttam hideg és meleg fényű LED-t is (drágán, de már megfizethető áron). 1,6 W-os fogyasztással 15W-os izzónak megfelelő teljesítménnyel (az említett lumen/W-ra nem emlékszem), ami fele akkora fogyasztásnak (így dupla megtakarításnak) felel meg a táblázatban szereplőhöz viszonyítva.
    Ha óránként 1 Ft megtakarítást és napi 8 órás üzemelést számolok, akkor havonta kb 240,- Ft (azaz évi kb 2900,- Ft) megtakarítást jelent, azaz 1 év alatt behozza az árát a jelenlegi áramdíjak mellett. Az élettartama hosszabb a hagyományosnál, így bőven megéri befektetni még ilyen árak mellett is.
    A másik a - leginkább a régebbi típusú - neonoknál előforduló vibrálás és ezek kiküszöbölése. Főleg a konyhapultnál és a veszélyes, vagy hosszú időn keresztül végzendő tevékenységeknél.
    Nem tudom mi a helyzet a mai, korszerűnek nevezhető fénycsövekkel illetve a kompaktokkal ezen a téren.
    És a LED-k?
    Szerintem ezeket a dolgokat kevesen ismerik és alkalmazzák tudatosan.

    Régebben az a tévhit(?) járta, hogy ezeket az energiatakarékosnak nevezett "izzókat" nem jó le-föl kapcsolgatni mert hamar tönkremennek, sőt a fényerő-szabályozókat sem ajánlották hozzájuk.
    Mi a helyzet ezzel? Ez tényleg így van, vagy nyugodtan kapcsolgassuk őket akár 1-2 percenként is ha úgy adódik, mert ez nem befolyásolja az élettartamukat?

    Bocsánat ha túl tudományos lennék illetve ha el vagyok maradva esetleg több brosúrával is.

    Köszi és üdv: Zsuzsa

    VálaszTörlés
  6. Elnézést, hogy a cikkíró helyett reflektálok, de a felvetés jogos, nem tévhit, a LED-es izzók kivételével mindegyikre igaz - a sok kapcsolgatás erősen csökkenti az üzemidejüket. Különösen igaz ez az energiatakarékos kompakt fénycsövekre. A LED-es izzóknál viszont a kapcsolgatás száma indifferens.

    VálaszTörlés
  7. A műszaki részt nem kommentálnám, mert Nezsuhoz hasonlóan "nem ebből doktoráltam". A dolgozat legfőbb erényének azt tartom, hogy nagyon emberbarát. A fürdőszobánál, mint speciális világítóalkalmasságot talán érdemes volna javasolni az energiatakarékos fénycsőkarikával keretezett falra szerelhető nagyítót, illetve a LED-es spottal ellátott nagyítós tükröt. Mindkettő közkedvelt a sminkelő hölgyek, és a borotválkozó férfiak körében. A mellékhelyiségek legkisebbikénél is hasznos, ha a lámpa dimmelhető, mert az éjszakai látogatásnál felkapcsolt erős luxok, nem verik ki hosszabb időre az álmot. Üdv

    VálaszTörlés
  8. András !
    A legfontosabb fényforrást kifelejtetted . A napot ! Már nálunk is lehet vásárolni - elfogadható áron - fényalagutat.
    A természetes fénytől elzárt vagy kevés fényt kapó helyiségekben nagyon nagy mennyiségű természetes
    fényt lehet vele "be vinni". Van fix és állítható kivitelben is !
    Üdv.

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy ilyen sokan rákattantatok a témára.

    Csurika: érdekes amit írsz, ez egy külön cikket érdemelne. 2 oldalba sajnos nem fér bele.

    Zatos: nagy igazság a wc-lámpa dimmelése, ez csak egy mondat, feltétlenül beleírom.

    Kovacs: a jó minőségű, márkás kompakt fénycsövek símán kibírnak 20.000 kapcsolást. A gyenge minőségűekből (nem írom, hogy kínai, mert a legnagyobb cégek is Kínában gyártatnak) az olcsóság kedvéért kihagynak egy ún. előfűtő áramkört, azok tényleg nem bírják a kapcsolgatást.

    csgzs:a fényforrásokkal kapcsolatban sok kérdésed van, erről régebben már írtam egy cikket (hadd dicsekedjem el vele: díjat is kaptam érte), ha hazamentem (most nem otthon vagyok) akkor felteszem azt is, abban sok kérésedre választ kapsz.

    A fényforrásokkal tudatosan nem foglalkoztam, mert ugyanebben a folyóiratban lesz egy másik cikk, ami arról szól.

    VálaszTörlés