2010. május 17., hétfő

Kullancsszezon előtt

A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a tesünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető leg"emberségesebb", és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk! Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá!

Ezt a tippet most kaptam, szerencsére még nem volt szükség a kipróbálására, de hátha működik!

7 megjegyzés:

  1. Volt már sok kullancs bennem, de így még soha nem próbáltam kiszedni. Remélem, nem lesz rá szükség, de ha mégis, ki fogom próbálni.
    Köszönöm a jó tanácsot:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Volt egy kutyás ismerősöm, aki mindig ezzel a módszerrel szedte ki a kullancsot a kutyusokból, pár másodperc alatt. Eddig azt hittem, hogy azért fordul ki a kullancs, mert a súrlódástól átforrósodik a bőr, amit a kullancsok nem szeretnek. Nem is gondoltam, hogy a foszfor illata miatt van. -:) Gondolom, azért nem közhírelik, mert akkor a sok drágábbnál drágább kullancsriasztó nyakörv és vegyszer nem fogyna annyira.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes megoldás, remélem, soha nem lesz szükségem a kipróbálására.:))
    A kullanccsal az a gond, hogy nem veszi észre az ember, mikor belefúródik, mivel a szúráskor egy érzéstelenítő vegyianyagot "fecskendez" be. Ha egy kiránduláson már reggel belénkfúródik és csak délután otthon vesszük észre, akkor már késő. Kb. 4 óra alatt fertőzi meg az embert.
    Viszont, ha véletlenül(!) észrevesz az ember magán egy kullancsot, akkor a fenti módszer akár eredményes is lehet az eltávolításra.
    Az unokám 2 éves volt, mikor feltehetően délelőtt megcsípte a kullancs, ebéd után vették észre a gyűrű alakú foltot a karján, kullancs sehol. Szerencsére a szülei gyanakodtak a folt alapján a kullancscsípésre és szerencsére Bp-en laktak, és szerencsére az ország leghíresebb kullancsspecialistájához fordultak azonnal, aki szerencsére otthon volt és fogadta őket. Laborvizsgálat, Lyme-kór megállapítva, majd 2 hónapig óriási dózisokban ellenszer, utána 1/2 év múlva lett csak negatív eredmény. És a kullancsot senki nem látta!

    VálaszTörlés
  4. Utánanéztem, mert úgy tudtam, hogy a gyufaszál feje már régen nem tartalmaz foszfort.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyufa

    Idézet:

    A modern biztonsági gyufa vagy svédgyufa fejét alkotó elegyet az oxidálószer (kálium-dikromát, ólom-dioxid, mangán-dioxid), antimon-szulfid, színezék, üvegpor és kötőanyag képezi. Az utánizzás megelőzéséül a gyufaszálat különböző anyagokkal kezelik (vízüveg, nátrium- vagy ammónium-foszfát stb.), majd parafinnal vonják be. A gyufafej az előkészített dörzsfelületen gyullad meg, amelyet vörösfoszfor, barnakő, őrölt üveg és kötőanyag elegyítésével állítanak elő. A gyufa fejét a gyújtófelülethez dörzsölve a skatulya oldalán lévő vörösfoszfor gőzzé alakul, s ez gyújtja be az oxidálószert tartalmazó gyufafejet. Az égés átterjed a puhafa gyújtószálra, és a láng egy-két másodperc alatt hevesen, magas hőmérsékleten, szúrólángszerűen ég el.

    Tehát nyalogathatod a gyufa fejét, a kullancs magasról "tesz rá".

    VálaszTörlés
  5. Nem akarok kekeckedni, pont egy szülinapossal nem - Isten éltessen sokáig! - de mi van, ha a kullancs valójában nem a foszfort, hanem a kálium-dikromátot, ólom-dioxidot, mangán-dioxidot, antimon-szulfidot, színezéket, üvegport és kötőanyagot imádja? Ki kell próbálni, kimászik, vagy bent marad? Blueswithme ismerőse szerint kimászik, ő már kipróbálta.

    VálaszTörlés
  6. Én sem akartam kekeckedni :) Mellesleg a régi fehérfoszforos gyufákat nem volt ajánlatos nyalogatni mert, ha jól tudom mérgező a fehérfoszfor :D
    A kullancs, ha jól lakott "visszavonul", igaz, addigra sajnos, a fertőzést már átadja az eledeléül szolgálónak (a kutyánk a zárt udvarunkban kapott kullancsfertőzést, majdnem bele is halt szegény), ha elég sokáig körözöl, kiesik foszfor nélkül is.

    VálaszTörlés
  7. Még az első kutyusom idejében volt, kb. 15 évvel ezelőtt. Akkoriban szinte napi foglalatosság volt a kullancsot ilyentén kiszedni, mert sok volt a birka itt nálunk a Zagyva-parton, ebből következően sok volt a kullancs is. Tényleg egy pillanat alatt kifordult a kullancs. Lehet, hogy abban az időben még más volt a gyufa-gyártás technológiája.

    VálaszTörlés