2013. június 19., szerda

Úttörő áruház

A Facebook Szubjektív nosztalgia oldalán esett szó az egykori Úttörő Áruházban lévő aranyhalas medencéről, Kovács Margit munkájáról.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=265478543589231&set=a.264944260309326.1073741835.173134966156923&type=3&theater
Egy bejegyzésből megtudtuk, hogy bár az áruház már régen nincs meg, a medence megmaradt, eredeti helyétől nem messze, egy irodaház belső udvarán látható. Akkor megígértem, hogy fényképezőgéppel felszerelve megkeresem, amire most sikerült sort keríteni (jó melegben).
Jöjjönek tehát a képek:
A medence jelenlegi helye

A felirat szerint szökőkút volt, én nem emlékszem rá, hogy valaha is szökött volna benne a víz

Üvegpiramis, csak egy kicsit kisebb, mint a Louvre 
Koreában akkor éppen háborúztak
Európa: úttörő áll a Balkánon, kaszával? vagy örsi zászlóval?
Afrika: talán gyapotot szedő gyerek
Moszkva, a Kreml tornya, messzire világító vörös csillaggal
Vidám szovjet úttörő
Ausztrália még megvan. Amerika mintha nem is létezne, hiába keresem.

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, és látom a mai bejegyzésben itt pont ezt a kis csobogót. :) A képek kifejezetten jól sikerültek, s mivel igazi értékkel bír az alkotás, érdemes lenne feltölteni ide ;) : http://www.kozterkep.hu/~/15993/diszkut_budapest_kovacs_margit_2010.html

    VálaszTörlés
  2. Talán nem szökött, inkább halkan csobogott benne a víz, sőt, aranyhalak úszkáltak a kontinensek közti világóceánokban; ha nem is az egész időben, de legalább a nagyobb részében lekötött a látvány, míg anyám világoskék iskolaköpenyt próbált nekem vadászni az emeleten (a 80-as évek közepén, amikor az egyen-sötétkék, gyűlölt köpenyek mellett megjelent a rendkívül progresszív, égszínkék változat, de kapni persze nem lehetett...) - nem is gondoltam volna, hogy még megvan a szökőkút, de örülök neki!

    Üdv:
    Pirx pilóta
    late-modern.blogspot.com

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök a fotóknak, emlékszem az aranyhalakra, a forintokra, fillérekre és leginkább annak, hogy ma is látható.

    VálaszTörlés
  4. Üdvözletem! Szeretném elkérni az egyik fotót egy kiadványhoz. Kérem, keressen meg a 7788fido (a) gmail.com e-mail címen. Előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több hónapos késéssel olvasom ezt az üzenetet, valószínűleg már nem aktuális a kérés. Ha mégis, akkor nagyon szívesen elküldöm a fotókat, de félek, hogy ennyi idő után már csak rossz minőségben vannak meg.

      Törlés