2011. október 22., szombat

Helyünk a világban

A gyorshír ennyi:
Szavazás az ENSZ-ben a Biztonsági Tanács tagságáról:
Guatemala: 191 szavazat
Marokkó: 151 szavazat
Pakisztán: 129 szavazat
Togo: 119 szavazat
Mauritánia: 98 szavazat
Azerbajdzsán: 74 szavazat
Szlovénia: 67 szavazat
Kirgizisztán: 55 szavazat
Magyarország: 52 szavazat
Ami a hírben nem szerepelt, és csak az ENSZ hivatalos sajtóközleményében találtam meg, hogy Kelet-Európáról utána külön is szavaztak. Ennek az eredménye még elszomorítóbb, az ENSZ oldaláról 1:1-ben másolom ide:
(http://www.un.org/News/Press/docs/2011/ga11160.doc.htm)

Fifth Round Voting (First Unrestricted)


Eastern European States


Number of ballot papers:

193

Number of invalid ballots:

0

Number of valid ballots:

193

Abstentions:

1

Number of Members present and voting:

192

Required majority:

128



Number of votes obtained by country:


Azerbaijan

98

Slovenia

93

Hungary

1


Vagyis a 193 ország közül csak egyetlen egy szavazott ránk. Valószínűnek tartom, hogy mi magunk lehettünk azok. Egyébként azt a helyet, amiről most szavaztak, eddig Bosznia-Hercegovina töltötte be.
Számomra az is az újdonság erejével hatott, hogy Azerbajdzsánt Kelet-Európához sorolják.

8 megjegyzés:

  1. Érdekes lenne tudni a teljes hátteret. Vajon a külpolitikánk fergeteges sikere az oka annak, hogy nem akartak terhelni bennünket egy ilyen feladattal, vagy mások hatékonyabban lobbiztak?

    Én magam inkább azon lepődök meg, hogy ennyi idő után még mindig a kelethez sorolnak minket. Európa kellős közepén vagyunk.

    VálaszTörlés
  2. Földrajzilag :( (Azért az sem piskóta, hogy kik minősülnek európaibbnak tőlünk. És mi van, ha igazuk van?!)

    VálaszTörlés
  3. A sok tudatlan! A magyarokon kívül már alig tudja valaki, hogy hol a világ közepe:):):)(:(:(:
    A legutóbbi olimpia után egy magyar sportorvos nyilatkozta :" A sportolók most vették észre, hogy a világ elment mellettünk". Sajnos ez csaknem minden téren igaz.
    Jó reggelt Magyarország !

    VálaszTörlés
  4. Szerettem volna annak is utánajárni, hogy az első fordulóban ki volt az az 52 ország, aki mellettünk szavazott, de titkos volt a szavazás, csak az eredmény nyilvános.

    VálaszTörlés
  5. Én még úgy tanultam, hogy Európát keletről az Ural és a Kaukázus határolja. Azerbajdzsán területének túlnyomó része eszerint Ázsia.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Én meg annyit tennék hozzá, hogy Magyarországon saját magunkról jót írni gyakorlatilag tilos. Jobb esetben "magyarkodás" általában pedig politikailag vállalhatatlan kategóriába utalás az eredmény. (Remélem kellő pc-módon sikerült körülírnom.) Rosszat írni külföldre pedig egyenesen kötelező. Ilyesmi más országban nem dívik, senki nem olyan őrült, hogy saját magát permanensen gyalázza, holott mindenkinek van szennyese. Mert talán lesz is eredménye. A fenteik szerint van, és nincs is min csodálkozni

    VálaszTörlés
  8. Kedves István, sajnos kortól és politikától függetlenül mi vagyunk a világ egyik legpesszimistább nemzete, elég csak a Himnuszunkra gondolni, ami ugye nem napjainkban íródott. Valóban ránk férne egy kicsivel több nemzeti büszkeség! Azért azzal nem tudok teljesen egyetérteni, hogy ilyesmi más országban nem dívik, számtalan hollywoodi filmet láttam már, aminek az a témája, hogy a magányos hős szembemegy a velejéig korrupt államgépezettel. Persze különbséget kell tenni a nép és a rákényszerített rendszer között.

    VálaszTörlés